PRM / Ti nye pumper til vandboringer giver markant strømbesparelse

  Pressemeddelelse fra DIN Forsyning

  På et kildefelt i Holsted har DIN Forsyning i samarbejde med Grundfos udskiftet de såkaldte dykpumper, der pumper det dyrebare grundvand op. Og netop det grundvand ender som rent, frisk vand i hanen hos DIN Forsynings kunder i Esbjerg og Varde kommuner.

  Håbet var, at de nye pumper - sammen med et nyt styresystem - ville give en strømbesparelse på ca. 15% af de knapt 600.000 kWh, som kildefeltet bruger årligt. Resultaterne har dog overgået alles forventninger og viser en strømbesparelse på ca. 200.000 kWh om året. De gamle pumper har igennem de sidste 25 år gjort det godt og pumpet mere end 60 millioner m3 grundvand op fra undergrunden.

  "DIN Forsynings ambition om at passe på verdens ressourcer og mindske spild gælder alle områder", fortæller driftskoordinator og specialist i vandproduktion Palle Kragh Rühe. "Derfor er det her et projekt, jeg er stolt af. Det er virkelig fine resultater, og så har vores egne medarbejdere været en stor del af løsningen".

  De nye pumper er udviklet af Grundfos til DIN Forsyning, og kan med det nye styresystem reguleres og optimeres løbende. I forberedelsen har DIN Forsyning etableret et mindre, lokalt kildefelt på Lykkesvej i Esbjerg, som også har haft stor betydning for strømbesparelsen - det har gjort det muligt at sænke indvindingsmængden og dermed sænke modtrykket fra Holsted.

  Fakta om de nye pumper:

  - SPE-pumperne er udviklet af Grundfos

  - Årlig vandindvinding på ca. 2,5 mio. m³

  - Forventet energibesparelse på ca. 15-17%

  - Realiseret energibesparelse på mere end 30%

  - Fleksibel, effektiv pumpedrift med en ydelse på 15-60 m³/h pr. pumpe

  Fakta om vandforsyning fra DIN Forsyning

  Årligt sender DIN Forsyning knapt ni mio. m3 drikkevand via ca. 2.000 km vandledninger ud til kunder i Esbjerg, Ribe, Bramming, Kvong, Nr. Nebel/Lunde og Varde. Den største døgnleverance om sommeren er 30.000 m3, mens den mindste døgnleverance om vinteren er 18.500 m3.

  En stor del af vandet til Esbjerg indvindes 30 og 40 km fra byen i Vejen Kommune. I Ribe og Varde indvindes vandet fra kildefelter tæt ved byerne. I Bramming er der indgået samarbejde mellem de private vandværker og DIN Forsyning, så vand udveksles efter behov. Nr. Nebel og Lunde forsynes fra vores boringer, men vandet behandles og udpumpes af det private Klinting Vandværk.

  DIN Forsyning arbejder med både planlægning, etablering, drift og vedligeholdelse af vandforsyningsanlæggene og yder desuden vejledning og service til kunderne, samt sørger for måling af vandforbruget til brug for afregning.

  Kontakt:

  Kommunikationskonsulent Mathilde Bering Jakobsen tlf.: 74747184 email: mbj@dinforsyning.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ti-nye-pumper-til-vandboringer-giver-markant-strombesparelse?releaseId=13666179

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **