PRM / Rygning: Danmark stryger frem på europæisk rangliste

  Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse

  Danmark er den helt store højdespringer, når det gælder tobaksforebyggelse. En ny opgørelse viser, at vi på bare to år er sprunget 16 pladser op, når man sammenligner indsatsen mod rygning i 37 europæiske lande.

  Tallene kommer fra Association of European Cancer Leagues (ECL), en paraplyorganisation for europæiske kræftforeninger, der løbende rangordner de europæiske lande ud fra deres lovgivning og indsatser mod tobak. I den helt nye rapport med tal fra 2021 lander Danmark på en 13. plads.

  - Det glæder mig rigtig meget. Vi er gået fra at være i bunden til nu at ligge rigtig pænt. Det er godt gået. I sidste ende betyder det jo, at færre begynder at ryge og risikerer at dø for tidligt af tobak, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

  Årsagen til den store fremgang skyldes regler for tobak under disken, neutrale pakker og røgfri skoletid, som Danmark har indført siden 2019.

  Plads til forbedring
  Ranglisten bliver til ved, at landene får tildelt point på seks områder: Pris på tobak, røgfri miljøer, offentlige udgifter til kampagner, begrænsning af markedsføring, advarsler på tobakspakker og hjælp til rygestop.

  I toppen af ranglisten ligger Storbritannien, Irland og Frankrig. Det skyldes især høj pris på tobak i forhold til købekraft og omfattende røgfri miljøer.

  I Danmark er det stadig tilladt at ryge på værtshuse under 40 m2 og i rygerum eller rygekabiner på arbejdspladser. Og sammenlignet med andre varer er prisniveauet for tobak lavt. Det ærgrer Kræftens Bekæmpelse:

  - Selvom der er sket meget på området de seneste år, er der stadig nok at gøre, hvis vi skal i top-5. Og det mener jeg, at et land som Danmark skal. Jeg håber, at den kommende regering vil tage forebyggelse alvorligt og lukke hullerne i rygeloven samt sætte prisen på tobak op, siger Niels Them Kjær.

  Helt i bunden af ranglisten ligger lande som Tyskland og Schweiz, hvor tobaksfirmaerne næsten har frit slag til at reklamere for deres varer samt Serbien, hvor man stadig kan tænde en cigaret på restauranter og caféer.

  Alle skandinaviske lande - på nær Sverige - er højere placeret end Danmark.

  ______________________________________________________

  Fakta om undersøgelsen
  ECL har siden 2006 jævnligt rangordnet de europæiske lande i forhold til indsatser for rygeforebyggelse i rapporterne The Tobacco Control Scale in Europe.

  Ranglisten bliver til ved, at landene får point ud fra deres indsatser inden for disse tobaksområder: Pris, røgfri miljøer, offentlige udgifter til kampagner, begrænsning af markedsføring, advarsler på tobakspakker og hjælp til rygestop.

  I 2019 lå Danmark på en 29. plads ud af 36 lande med 45 point, mens vi i 2021 er rykket op på en 13. plads ud af 37 lande med 56 point.

  Topplaceringerne i 2021 går til Irland (delt førsteplads med Storbritannien), Frankrig (3. plads) og Holland (4.plads). Danmark og Holland er rykket mest frem. Helt i bund finder man Tyskland, Schweiz, Bosnien-Herzegovina og Serbien.

  Kontakt:

  Pressechef Lise Bondesen email: Liseb@cancer.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/rygning-danmark-stryger-frem-pa-europaeisk-rangliste?releaseId=13665654

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **