PRM / Nye tal: Stigende priser på energi tvinger danskere til at spare på fødevarer

  Pressemeddelelse fra Gjensidige Forsikring

  Det seneste års store prisstigninger giver enorme udfordringer for både samfundet som helhed og hos den enkelte danske forbruger, der kan opleve store vanskeligheder med at få pengene til at række.

  For hver tredje dansker har de stigende priser påvirket dem så meget, at de må spare på udgifterne i dagligdagen, fx på fødevareindkøb, mens 18 % har reduceret deres udgifter på ting som ferier og oplevelser. 10 % peger på en udskydelse af investeringer i ting som renoveringer eller køb af bil som en direkte konsekvens. Flest af alt, 52 %, svarer dog, at de forsøger at reducere varme- og strømforbrug. Kun 17 % af danskerne svarer, at de stigende priser ikke har påvirket forbruget.

  Og ifølge Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige, er det både et tegn på, at den nuværende krise har ramt den enkelte dansker hårdt, men også at der er en bevidsthed om, at der formentlig ikke er en løsning lige om hjørnet.

  "Hvor et reduceret energiforbrug i hjemmet er at betragte som en lavthængende frugt, så er besparelser på ting som udgifter til mad i hverdagen og ellers normale ting som oplevelser i fritiden et tegn på, at det virkelig gør ondt i økonomien hos den enkelte. Og det er samtidig et bevis på den nuværende situations alvor," siger Henrik Sagild, der dog påpeger, at der kan være penge at spare, hvis man går struktureret til sit energiforbrug:

  Det kan nemlig være et af de lette områder, man kan sætte ind, og i takt med de stigende priser er det også her, der kan hentes rigtig store besparelser.

  "Vi ved af erfaring, at der ved selv simple tiltag i hjemmet kan hentes store reduktioner på strøm og varme, og når regningerne er så store, som de er for tiden, så kan der potentielt være mange penge at spare," siger Henrik Sagild, der dog samtidig advarer mod, at man slukker helt for varmen:

  "Det kan være fristende at spare penge og energi ved at slukke helt for varmen i vinterhalvåret, men det kan potentielt give sundhedsskadelig udvikling af skimmelsvamp, hvis man har et eller flere rum i hjemmet, der er koldere end 18 grader. Derfor anbefaler vi, at man sparer på varmen, men ikke slukker helt."

  Om undersøgelsen

  Undersøgelsen er foretaget blandt 1032 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige i august og september 2022.

  Hvordan påvirker de stigende energipriser dit forbrug?

  Det har ikke påvirket min økonomi og forbrug

  17%

  Det har påvirket min økonomi, men ikke på en måde, der har fået mig til at ændre forbrug

  21%

  Jeg sparer så meget jeg kan på udgifterne i dagligdagen, fx på fødevareindkøb

  36%

  Jeg sparer på oplevelser, ferier og lignende

  18%

  Jeg har udskudt eller undladt at foretage større investeringer i fx bil/boligforbedring mv.

  10%

  Jeg prøver at reducere mit varme- og strømforbrug

  52%

  Andet, notér:

  1%

  Ved ikke

  5%

  Kontakt:

  Kommunikationskonsulent Søren Moth Frederiksen tlf.: 41 77 50 18 email: smf@gjensidige.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nye-tal-stigende-priser-pa-energi-tvinger-danskere-til-at-spare-pa-fodevarer?releaseId=13661007

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **