PRM / Djøf om Finanslov 2023: Hov, hvor blev uddannelsesløftet af?

    Pressemeddelelse fra Djøf

    Bevillingerne til de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser er for lave. Det blev dokumenteret i 2010, og siden har uddannelserne hvert år modtaget et ekstraordinært tilskud på finansloven for fortsat at kunne udbyde ordentlige uddannelser til de mange studerende. Den usikre finansiering gør det svært for universiteterne at langtidsplanlægge uddannelsesaktiviteterne og skaber usikkerhed blandt de studerende og underviserne.

    – Vi var glade i januar, da et politisk flertal i Folketinget endelig indgik en aftale om permanent at hæve bevillingerne til de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser, så man ikke hvert år skal stå med hatten i hånden og argumentere for, at det er nødvendigt med en ekstraordinær bevilling for at få enderne til at mødes, siger Sara Vergo, formand for Djøf.

    Hun er derfor stærkt forundret over, at aftalen ikke er indarbejdet i regeringens udspil til finansloven for 2023.

    – Det burde ikke være nødvendigt med denne diskussion hvert år. Det skaber en enorm usikkerhed blandt de studerende og underviserne om de fremtidige rammer for undervisningen, pointerer Sara Vergo og understreger, at det er vigtigt med gode uddannelser også inden for samfundsvidenskab og humaniora, hvis vi skal kunne løse både de store globale problemer og de nære hverdagsudfordringer for borgerne i Danmark.

    – Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling og videreudvikle velfærdssamfundet, er der brug for alle uddannelser. Det er ikke nok kun at fokusere på velfærdsuddannelser og de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, tilføjer Sara Vergo.

    Blandt de studerende er der også skuffelse over, at det lovede løft af bevillingerne til samfundsvidenskab og humaniora er glemt:

    – Det er trist og uforståeligt, at den politiske aftale ikke er udmøntet i forslaget til finansloven for 2023. Jeg vil kraftigt opfordre partierne på Christiansborg til at glemme valgkampen et øjeblik og sikre, at uddannelserne får de nødvendige bevillinger, så vi studerende kan få ro om vores undervisning. I forvejen er der alt for få undervisningstimer på mange uddannelser og meget lidt tid til sparring og feedback fra vores undervisere. Det handler om vores og Danmarks fremtid, siger Johanne Baadsgaard, forperson for de 23.000 medlemmer af Djøf Studerende, som samler studerende på de samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske uddannelser.

    Yderligere kommentarer

    Sara Vergo, formand for Djøf, tlf. 31 37 39 20

    Johanne Baadsgaard, forperson for Djøf Studerende, tlf. 30 35 19 42

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/djof-om-finanslov-2023-hov-hvor-blev-uddannelsesloftet-af?releaseId=13658058

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **