PRM / Sælgere og købere skal finde hinanden igen på boligmarkedet

  Pressemeddelelse fra home a/s

  Juni er typisk årets topmåned for hussalg i Danmark. 2022 bliver en undtagelse.

  De første samlede markedstal for boligmarkedet i juni lander i dag med homes indeks 'Boligbrief', der udgives hver måned sammen med Danske Bank.

  - Stemningen har ændret sig, og køberne er blevet mere forsigtige. Færre har set på hus, færre har slået til, siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent.

  Færre solgte huse i alle regioner

  På det 'store' husmarked melder ejendomsmæglerkæden om færre på fremvisning og nedgang i solgte hjem i alle landets regioner - kun Syddanmark holder status quo i fremvisninger.

  Tilbagegangen er tydeligst i Region Hovedstaden.

  Normalt stiger hussalget i forårsmånederne og topper i juni. Det er ikke sket i samme grad i år, og antallet af solgte huse ligger kun over januar, viser Homes handelstal (uden sæsonkorrektion).

  - Vi har mæglere, der kalder markedet for 'svært' lige nu, og vi har mæglere i områder, hvor de kalder salget for 'godt', men set fra oven er det blevet sværere, og der skal arbejdes mere for at få købere og sælgere til at mødes, siger Michael Dalsager.

  Perspektiv: Boligmarked under pres skal finde sig selv

  Aktiviteten på boligmarkedet er gået mærkbart ned de seneste måneder - med et klart skifte i det tidlige forår. Sammenfaldet med Ukraine-krigen, energichokket, inflationen og rentehoppet er entydigt.

  Boligmarkedet var allerede i foråret ved at genfinde 'normalen', ovenpå en heftig coronatid, men de nye 'hverdagsbekendtskaber' har skabt mere modvind.

  Nogle ting har ændret sig markant på kort tid, andre ting er de samme.

  Renten er steget fra omkring 1,5 % omkring nytår til 5 % nu, og prisen for danskernes indkøb er også drønet i vejret.

  Udbuddet af boliger til salg er blevet lidt bedre den seneste tid, men det er fortsat til den historiske lave side.

  - Beskæftigelsen er også tårnhøj, men forbrugerstemningen er et godt stykke under gulvbrædderne. Det trækker i forskellige retninger. At du er i job, er vigtig for lysten til at købe nyt hjem, men købsplanerne risikerer at blive i skuffen, hvis du ser sort på din økonomi, siger talsperson i Home, Michael Dalsager.

  Svære tilnærmelser venter

  Home forventer, at de kommende måneder byder på svære 'tilnærmelser' mellem købere og sælgere - med fortsat afventende købere, en del forliste forhandlinger og flere betingede handler.

  - Det er skiftet til købers marked mange steder, men vi ser forude, at boligmarkedet bliver 'normalt' igen, bare på et nyt leje, når og hvis købere og sælgere i løbet af de kommende måneder nærmer sig hinanden i forhandlingerne, siger Michael Dalsager og peger på, at boligmarkedet og boligejerne står langt mere solidt med en lav belåning og store friværdier modsat i tiden op til finanskrisen.

  Status: Boligmarkedet i tal*

  • Køberne har været ude at se på 3,4 % færre huse fra maj til juni, 3,4 %. Det er 19,5 % færre end sidste år.
  • Hussalget er gået tilbage med 2,4 % seneste måned, og juni 2022 er temmelig 'bleg' sat op ved siden af juni 2021 med en nedgang i handlerne på knap 30 %.
  • Salget af lejligheder og sommerhuse er faldet endnu mere tydeligt - også den seneste måned.
  • Huspriserne på landsplan viser et minus på 1,8 % fra maj til juni - det svarer til et fald på godt 40.000 kr. for et hus til 2,3 mio. kr.
  • Modsat er priserne på lejligheder og sommerhuse steget med 2,5 % og 3,4 %, så prismæssigt er der blandede signaler fra boligmarkedet, konstaterer Home.
  • Salgspriserne på alle tre boligtyper er højere end for et år siden.
  • Tendenserne er tydeligst for hussalget i Region Hovedstaden, viser månedens indeks. Her er antallet af hushandler gået tilbage med 7,7 % den seneste måned og med 45,4 % det seneste år.
  • Noget overraskende er priserne på de solgte huse og lejligheder gået op i Region Hovedstaden den seneste måned.

  *Kilde: Boligbrief, Danske Bank og Home, sæsonkorrigeret og tre måneders glidende gennemsnit - se flere markedstal i vedhæftet pdf


  Kontakt:

  Talsperson - senior kommunikationskonsulent - presseservice & analyse Michael Dalsager tlf.: 2043 3614 email: mida@home.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/saelgere-og-kobere-skal-finde-hinanden-igen-pa-boligmarkedet?releaseId=13654978

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **