PRM / 3F: Skuffende aftale om udenlandsk arbejdskraft

  Pressemeddelelse fra 3F

  3F er både møghamrende ærgerlig og dybt skuffet over, at et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en aftale, der sænker beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.

  "Jeg er dybt skuffet. Det er bestemt ikke en rose, der er groet i vores baghave, og det er jo helt unødvendigt. Udenlandsk arbejdskraft strømmer allerede i dag til Danmark på de nuværende betingelser. Når vi åbner sluserne for endnu mere udenlandsk arbejdskraft, sætter vi de danske lønmodtagere under et urimeligt hårdt konkurrencepres. Chauffører, kokke, murere og tømrere vil blive presset på både løn- og arbejdsforhold, og vi risikerer at se en stor stigning i social dumping og udnyttelse af vores udenlandske kolleger. Det her vil i høj grad gå ud over 3F's medlemmer," siger forbundsformand i 3F Henning Overgaard.

  De seneste tal fra jobindsats.dk viser, at antallet af udenlandske lønmodtagere i Danmark i marts 2022 lå på 343.000 efter sæsonkorrektion. Det er en stigning på godt 45.000 alene det seneste år (fra april 2021) og en stigning på næsten 200.000 udlændinge siden 2010.

  "Tallene viser, at den udenlandske arbejdskraft strømmer i beskæftigelse på de nuværende vilkår, herunder beløbsgrænsen på 448.000 kr. Hertil kommer, at vi har positivliste for både faglærte og for højere kvalificerede, hvor virksomhederne kan hente specialiseret arbejdskraft, hvis der kan dokumenteres mangel i faget så længe det er på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår. Den nuværende beløbsgrænse er altså ingen hindring for, at virksomhederne kan hente arbejdskraft på den anden side af jordkloden, og det er mærkværdigt, at sluserne nu skal åbnes på vid gab," siger Henning Overgaard.

  Det politiske forlig betyder, at beløbsgrænsen sænkes fra 448.000 til 375.000 kroner om året de næste tre år. Hvis ledigheden i en branche stiger til over 3,75 procent, ophæves aftalen for denne branche. Der er et loft på 15.000 tilladelser, der må komme til Danmark via ordningen, og ordningen gælder i 3 år.

  "Vi skal huske, at vi stadig har 70.000 registrerede arbejdsløse herhjemme og endnu flere, der melder sig til rådighed for det danske arbejdsmarked. Hertil kommer, at virksomhederne helt uden besværligt bureaukrati kan hente arbejdskraft i EU, hvor der er mere end 13 millioner arbejdsløse. Der er altså masser af adgang til udenlandsk arbejdskraft for de danske virksomheder, når blot det sker på ordnede løn- og arbejdsvilkår. Men det er måske her, skoen trykker," siger Henning Overgaard.

  De seneste meldinger fra byggeriet lyder på en større nedgang i efteråret på grund af mangel på råvarer og kunder, der aflyser planlagte projekter. Også den høje inflation peger mod økonomisk nedgang i efteråret og ikke mindst i 2023.

  "Vi kan risikere, at ledigheden igen begynder at stige, og så vil det da være hul i hovedet at åbne sluserne for billige udlændinge, der kan udkonkurrere de danske lønmodtagere. Jeg ser ingen grund til at sænke den nuværende beløbsgrænse, der både sikrer de danske lønmodtagere mod ublu konkurrence fra 3. lande, og samtidig giver virksomhederne god mulighed for at hente den arbejdskraft, de har brug for," siger Henning Overgaard.

  Kontakt:

  For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/3f-skuffende-aftale-om-udenlandsk-arbejdskraft?releaseId=13654689

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **