PRM / Kræftens Bekæmpelse støtter kræftforskning med 94 millioner kr.

    Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse

    Med uvurderlig hjælp fra danskerne er 94,2 mio. kr. nu på vej ud til kræftforskere landet over. Den store bevilling er mulig på grund af de mange donationer til Kræftens Bekæmpelse. I år stammer godt 11 mio. kr. desuden fra arv og særlige donationer, som er øremærket til kræftforskning.

    – Om man støtter med to kroner eller to mio. kr., så er alle de penge, som borgerne donerer til Kræftens Bekæmpelse med til at gøre en forskel. Vi er meget taknemmelige for, at der også er nogle, som ønsker at betænke Kræftens Bekæmpelse og kræftforskningen i deres testamenter, siger Jesper Fisker, der er adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

    Det er forskning med stor bredde i både emner og geografi, der modtager støtte. Foruden de store byer som København, Aarhus og Odense, så har også forskere fra mindre hospitaler i Herning, Randers, Hillerød og Aalborg modtaget støtte til at studere aspekter af både store kræftformer som brystkræft og lungekræft til sjældne sygdomme som Myeloplastisk syndrom og lymfekræft i huden.

    Overlæge og professor ved Aarhus Universitetshospital Karen-Lise Garm Spindler er formand for Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Biologi & Klinik, der har vurderet de 38 biologiske og kliniske forskningsprojekter, der modtager støtte i år.

    – Vi har givet forskningsstøtte til en lang række vigtige forskningsprojekter af høj kvalitet, som jeg er sikker på, vil komme til at gøre en forskel for kræftpatienterne i fremtiden, siger Karen-Lise Garm Spindler.

    Strålebehandling og robotter

    Kræftens Bekæmpelse støtter en bred vifte af projekter inden for den tidlige laboratorieforskning, genetiske analyser, kliniske afprøvninger af behandlinger, senfølger samt psykiske og sociale følger af kræftsygdomme.

    Ét projekt skal undersøge, om ilt kan mindske skaderne efter strålebehandling af kræft i strube og svælg. Et andet afprøver robotter som metode til at kræftramte børn kan bevare tilknytningen til skolen og kammeraterne. To projekter fokuserer på det såkaldte mikrobiom hos kræftpatienter, nemlig sammensætningen af tarmbakterier, hvilket de senere år er blevet et nyt stort forskningsområde.

    En af årets største bevillinger er på 4,5 mio. kr. til projektet WARD-II, der går ud på at forebygge komplikationer efter kræftkirurgi gennem overvågning, som understøttes af kunstig intelligens.

    Se alle forskningsprojekter, der har fået støtte af Kræftens Bekæmpelses videnskabelige udvalg i 2022 (link):

    Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Biologi & Klinik – hoveduddeling

    Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Menneske og Samfund – hoveduddeling

    Fakta: Kræftens Bekæmpelse støtter kræftforskningen

    Kræftens Bekæmpelse har to videnskabelige udvalg: Udvalget ‘Biologi & Klinik’ og udvalget ‘Menneske & Samfund’. ‘Biologi & Klinik’ støtter grundvidenskabelige, translationelle og kliniske kræftforskningsprojekter mens ‘Menneske & Samfund’ støtter psykologiske, kulturelle og sociale aspekter ved kræft, samt folkesundhed og epidemiologisk kræftforskning.

    Kontakt:

    Marianne Vestergaard
    Presse
    Kræftens Bekæmpelse
    email: marves@cancer.dk
    mobil 2889 6055

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kraeftens-bekaempelse-stotter-kraeftforskning-med-94-millioner-kr?releaseId=13652091

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **