PRM / Saltvandsindsprøjtning til dansk scleroseforskning

    Pressemeddelelse fra Scleroseforeningen

    Scleroseforeningen uddeler årligt omkring 18 millioner til forskning i sclerose. Det sker blandt andet ved to store årlige uddelinger i maj og oktober. I denne uge blev en forskningspulje på 7.5 millioner kroner uddelt, og ansøgerne har nu alle fået besked. I alt 18 danske forskningsprojekter fik del i puljen.

    De uddelte forskningsmidler stammer alle fra foreningens indsamlinger til forskning i den uhelbredelige, fremadskridende sygdom, der rammer dobbelt så mange kvinder som mænd. Sygdommen rammer i alderen 20-40 år og er primær årsag til invaliditet blandt kvinder i den fødedygtige alder.

    Bedre forståelse af, hvorfor sclerose opstår

    “Langt størstedelen af midlerne fra puljen, som lige er blevet uddelt, går til forskning, der skal være med til at knække koden til sygdommen. Det er forskning, der skal give os en bedre forståelse af, hvorfor sclerose opstår, og hvad der nøjagtig sker, når man har sygdommen,” forklarer Scleroseforeningens forskningschef Lasse Skovgaard.

    Det gælder blandt andet et projekt af en ung forsker fra Rigshospitalet i Glostrup, Lina Moschoula Passali, som ved uddelingen modtog 385.000 kr. i støtte til et forskningsprojekt, hvor hun under ledelse af professor Jette Frederiksen undersøger, om måling af tarmrelaterede antistoffer kan bidrage til tidligere diagnostik ved multipel sclerose.

    “Vi ved, at tidlig diagnostik og behandling har stor betydning for sygdomsforløbet, og med en kandidatgrad i klinisk ernæring tilfører en forsker som Lina Passali nye spændende perspektiver til den etablerede scleroseforskning,” forklarer Lasse Skovgaard.

    Bedre hverdagsliv med sygdommen

    Men også anden forskning har fået del i de indsamlede millioner.

    “Der er også projekter inden for symptombehandling, som har fået økonomisk støtte denne gang. Mange mennesker med sclerose lever med mange og invaliderende følgesymptomer fra sclerosen, som vi mangler behandlinger, der kan afhjælpe,” fortæller Lasse Skovgaard.

    Blandt sidstnævnte projekter er fx et forskningsprojekt af speciallæge i neurologi ved Hvidovre Hospital, Hartwig Roman Siebner, der skal undersøge, om det er muligt at behandle det udbredte symptom fatigue, også kendt som sclerosetræthed, med magnetisk hjernestimulation. Fatigue er en overvældende træthed, der påvirker livskvaliteten i invaliderende grad. Ingen ved præcis, hvad fatigue skyldes, og der findes i dag ingen behandlinger, hverken medicinsk eller i form af livsstilsændringer. Hartwig Roman Siebners forskerteam modtog 400.000 kroner i støtte ved gårsdagens uddeling.

    “Et helt usædvanligt stærkt felt af forskningsansøgninger af meget høj kvalitet,” lyder forskningschef i Scleroseforeningen Lasse Skovgaards samlede vurdering af de indkomne projekter.

    Vedhæftet:
    Billeder med angivelse af navne på forskningsudvalgets formandskab og patientrepræsentant, der onsdag den 18. maj 2022 samledes i Scleroseforeningens hovedkontor i Valby for at uddele 7,5 mio. indsamlede forskningskroner.

    Formand for forskningsudvalget, Finn Sellebjerg, professor i neurologi ved Københavns Universitet og ledende overlæge ved Dansk Multiple Sclerosecenter på Rigshospitalet i København

    Næstformand Peter Vestergaard Rasmussen, speciallæge i neurologi, overlæge ved neurologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital

    Næstformand Helle Hvilsted Nielsen, speciallæge i neurologi, overlæge ved neurologisk afdeling på Odense Universitetshospital

    Patientrepræsentant Malene Kappen Krüger, Værløse

    Kontakt:

    For yderligere oplysninger:

    Forskningschef i Scleroseforeningen Lasse Skovgaard, lsk@scleroseforeningen.dk, 51629177

    Presseansvarlig i Scleroseforeningen Gitte Rudbeck, gru@scleroseforeningen.dk, 22732318

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/saltvandsindsprojtning-til-dansk-scleroseforskning?releaseId=13651707

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **