PRM / Danskernes kulturarv flytter i nyt moderne skatkammer

  Pressemeddelelse fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring

  Omgivet af hegn, voldgrav og gemt bag tykke betonvægge ligger det nye hjem for danskernes kulturarv.

  Nu flytter Nationalmuseet de første kulturhistoriske genstande ind i magasinet i en langvarig indflytning, der forventes at vare 10 år, før sidste genstand kan sættes på plads i det nye, gigantiske magasin.

  Nationalmuseets samling består af mere end to millioner genstande, som samlet udgør 42.000 m3. To tredjedele af disse (svarende til 28.000 m3) flytter ind i det nye magasin, der har moderne opbevaringsfaciliterer og optimale indeklimaforhold.

  "Det er vigtigt, at vi passer på vores kulturskat, og med det nye magasin får danskernes kulturarv et sikkert og moderne skatkammer. Magasinet er fleksibelt indrettet, så det er let og hurtigt at finde frem til genstande, der skal bruges i forskning, udstillinger eller udlånes til andre museer i Danmark. Det er en forudsætning for, at vi på fremtidens Nationalmuseum let kan ændre og tilpasse udstillingerne løbende," siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.

  Det nye magasin er på flere måder en stor opgradering for opbevaringen af Nationalmuseets genstande, mener Nationalmuseets chef for Magasinering og Kulturhistorisk konservering, Anne-Kathrine Kjerulff.

  "Bygningen er designet, så den i sig selv fungerer som et moderne klimaanlæg, hvilket sikrer et lavt energiforbrug året rundt. Indeklimaet er godt, logistikken er effektiv og sikkerheden er i top, hvilket betyder, at vi i mange generationer frem kan passe rigtig godt på kulturarven og samtidig gøre den lettilgængelig på den mest driftsøkonomiske måde," siger Anne-Kathrine Kjerulff.

  Flere kilometer reolplads

  Inden museumsgenstandene kan flytte ind i det nye magasin, bliver de behandlet mod skadedyr ved frysning, så der ikke kommer ubudne gæster med ind, der ødelægger kulturarven. Registreringen bliver tjekket, eventuelle fejl rettet, og findes der ikke fotos af genstandene, bliver de fotograferet.

  Herefter kan genstandene placeres i et af magasinets forskellige opbevaringsløsninger, eksempelvis på en af de 25.000 m3 reolplads. Alene markeringen af de mere end 13.000 placeringer på reolerne har krævet kilometerlange strimler af klistermærker. Men på den måde ved Nationalmuseet præcis, hvor alt står.

  Magasinet er desuden indrettet med en "skadestue" til reparation af beskadigede genstande og et såkaldt "anoxiarum" til behandling mod skadedyr. Der er også faciliteter, så forskere kan studere samlingen på stedet.

  Lavenergi-baseret magasin

  Magasinet er konstrueret, så der skal bruges meget lidt energi for at holde et optimalt og stabilt klima omkring kulturarven. Det bygger på en videreudvikling af erfaringerne fra andre lavenergibyggerier i Danmark.

  Gulvet er ikke isoleret og fungerer dermed som køleflade om sommeren og varmeflade om vinteren, hvilket holder temperaturen mellem 7 og 14 grader. En lille smule affugtning holder luftfugtigheden stabil.

  Magasinet bruger derfor lav energi året rundt. Et typisk klimatiseret magasin har almindeligvis et energiforbrug på ca. 30 kwh pr. m3, mens magasinet i Vinge er beregnet til at bruge mindre end 1 kwh pr. m3.

  Det nye magasin i Vinge er bygget af Slots- og Kulturstyrelsen og udlejes til Nationalmuseet og Det Kongelige Bibliotek. Det indvies officielt mandag d. 16. maj.

  Kontakt:

  Kommunikationsmedarbejder John Fhær Engedal Nissen email: jni@natmus.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danskernes-kulturarv-flytter-i-nyt-moderne-skatkammer?releaseId=13650668

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **