PRM / Folkekirkens Nødhjælps mineryddere får amerikansk støtte til at fjerne de sidste landminer i DR Congo

  Pressemeddelelse fra Folkekirkens Nødhjælp

  DR Congo har været hærget af borgerkrig i årtier. Det har efterladt et land, der er voldsomt kontamineret med ueksploderet ammunition og landminer. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, glæder sig derfor over, at der nu er penge til at frigøre DR Congo for krigens eksplosive efterladenskaber:

  "Vi kan nå rigtig langt for 30 millioner kroner. Det er stor og udfordrende opgave for vores mineryddere, men der er ingen vej uden om minerydning, hvis et land skal rejse sig igen efter krig," siger Birgitte Qvist-Sørensen

  Birgitte Qvist-Sørensen forklarer, at organisationens mineryddere nu går i gang med at rydde alle de tilbageværende minefelter fordelt over det enorme centralafrikanske land:

  "Over de næste tre år skal vi rydde alle kendte tilbageværende landminer, der er fordelt i otte provinser i DR Congo. Inden 2025 vil congoleserne derfor igen kunne bevæge frit i de områder, der i dag er fyldt med eksplosivt krigsaffald. Det betyder, at vores mineryddere skal ud i svært tilgængelige jungleområder og bakkede landbrugsarealer. Nogle af de tidligere slagmarker ligger også nærheden af skoler og lægeklinikker".

  Folkekirkens Nødhjælp har drevet operationer i DR Congo siden 2004. Siden dengang har landet været præget af det ene blodige opgør efter det andet. Det betyder, at FN i dag anslår, at næsten 20 millioner congolesere har behov for akut humanitær nødhjælp. Mere end 5,2 millioner congolesere lever som internt fordrevne, og det er kun i Syrien, man finder man flere flygtninge end i DR Congo.

  Petri Siikanen, der er Folkekirkens Nødhjælps landechef i DR Congo, ser frem til, at mange af dem kan vende hjem, når minerydningsopgaven er løst.

  "Vi skal sikre, at congolesernes kan genindtage deres jord uden risiko for ammunitions- og mineulykker. Når jorden igen kan opdyrkes, vil folk genvinde deres levebrød og genetablere deres liv. I dag er der masser af eksplosivt krigsaffald i områder, hvor børn samles for at lege. Med den her bevilling, vil vi undgå mange af de tragiske ulykker," siger Petri Siikanen.

  Minerydningen er allerede i gang i to af de otte regioner, hvor der er tilbageværende minefelter.

  Kontakt:

  Presse og politisk rådgiver Bjørn Jakobsen tlf.: 29700624 email: bbja@dca.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/folkekirkens-nodhjaelps-mineryddere-far-amerikansk-stotte-til-at-fjerne-de-sidste-landminer-i-dr-congo?releaseId=13643487

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **