PRM / Millioner til nye forskningsprojekter med Sjællands Universitetshospital i front

  Pressemeddelelse fra Region Sjælland

  Fem meget forskellige forskningsprojekter med bred samfundsrelevans har fået millionstøtte på 4,4 millioner kroner af Interreg for Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS) og Interreg Deutchland-Danmark.

  De fem projekter omfatter: Virtual Reality til vågne patienter under operationer, automatisk væskemåling på drop og kateter der skal spare tidskrævende manuelt kontrolarbejde, AI i forbindelse med kræftkirurgi og potentialet i big data, forsøg på at identificere mulige og innovative diagnose- og behandlingstilbud til meniere-patienter og i sidste projekt undersøges det, hvordan man bedst mobilt overfører meget store datamængder i overgangen mellem vagtlæge, ambulance og klinik.

  - Projekterne er utrolig forskellige og illustrerer med al tydelighed forskningsbredden på Sjællands Universitetshospital. Det er alle super spændende brobyggerprojekter, som vi glæder os til at understøtte i det kommende år, siger Søren Tvilsted, som er programleder på Sjællands Universitetshospital.

  Fælles for alle fem forskningsprojekter er deres store og brede samfundsrelevans. Og det kan komme til at gøre en stor forskel, lyder det fra regionsrådsmedlem og Regions Sjællands repræsentant i Interregs ØKS, Kenneth Nielsen:

  - Vi er i Region Sjælland stolte over, at vi kan være bannerfører med Sjællands Universitetshospital i spidsen til lige netop at få søgt Interreg puljer. Det handler om at få en så bred samfundsmæssig pallette af forskningsprojekter sat i søen, så vi kan gøre vores eget sygehusvæsen smidigere. Men vi kan forhåbentlig også være bannerfører for, at vi på nordisk og senere måske også større plan kan være med til at udvikle nogle teknikker, som gør vores eget sygehusvæsen bedre og mere fleksibelt.

  Region Sjælland har afsat 1,5 millioner kroner i 2022 budgettet til at understøtte Interreg puljer yderligere.

  Virtual Reality til vågne patienter under operationer

  Et af projekterne er Virtual Reality (VR) til voksne over 65 år, der er vågne under deres knæoperationer. Patienter, der opereres i rygmarvsbedøvelse fx for en knæoperation, ligger vågne imens indgrebet udføres. Den oplevelse vil forskerne forsøge at gøre mere komfortabel.

  - Da det kirurgiske indgreb sommetider kan opleves som temmelig voldsomt, kan patienterne blive urolige og angste. Derfor kan det blive nødvendigt at give beroligende medicin, som imidlertid kan give bivirkninger samt forlænge opvågningen efter operationen, siger Anja Geisler, som er sygeplejefagligforskningsleder på Anæstesiologisk Afdeling Sjællands Universitetshospital.

  Forskerne vil forsøge at gøre operationerne mere komfortable for patienterne ved hjælp af Virtual Reality.

  - Formålet er at udvikle software til VR-briller, som kan anvendes som distraktion til en ældre population, som et alternativ til den eksisterende praksis. Herved forventer vi, at kunne reducere anvendelsen af beroligende medicin, angst og bivirkninger samt at kunne give patienterne en tryg og god oplevelse under deres operation, siger Anja Geisler.

  Brobyggerprojektet er et samarbejde mellem det private firma Khora, Anæstesiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge og Lunds Universitet.

  Forskningsprojekter med stor værdi for sygehuspersonale og borgere

  Forskningsprojekterne kan komme både et presset sygehusvæsen og borgerne i Region Sjælland til stor gavn, lyder det fra regionsrådsmedlem Kenneth Nielsen:

  - Vi har jo et presset sygehusvæsen i forvejen, og hvis vi kan finde ting frem via forskning, som kan gøre deres hverdag bedre og nemmere, så er det selvfølgelig rigtig godt for personalet. Borgere i Region Sjælland, som vil deltage i forskningsprojekterne, kommer til at opleve en anden måde at blive behandlet og diagnosticeret på, så man forhåbentlig kan hjælpe dem til at få et smidigere sygdomsforløb.

  Forskerne fra Sjællands Universitetshospital er fordelt på Neurologisk Afdeling, Kirurgisk Afdeling, Forskningscenter for Avanceret Billeddannelse, Urologisk Afdeling, Øre,- næse,- hals- og kæbekirurgisk Afdeling, Anæstesiafdelingen, Enheden for Anæstesiologisk Sygeplejeforskning, Ortopædkirurgisk Afdeling og Enheden for Forskningsprojekter og Klinisk Optimering.

  De skal samarbejde med Anestesi operation och intenssivvård, Sahlgrenska Universitetssjukhus ÖNH, Skånes Universitetssjukhus Lund, Oslo Universitetssykehus HF - Kreftregistret. Klinik für Strahlentherapie, Universität zu Lübeck I Department of Radiation and Oncoloy, University of Luebeck.

  Fakta

  - Projekterne modtager samlet 4.387.661,00 millioner kroner af Interreg for Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS) og Interreg Deutchland-Danmark.

  - EU's Interreg ØKS giver støtte til projekter mellem danskere, svenskere og nordmænd, som samarbejder om at løse fælles problemstillinger.

  Kontakt:

  Anja Geisler, sygeplejefagligforskningsleder på Anæstesiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, tlf.: 23 31 84 46
  Søren Tvilsted, programleder på Sjællands Universitetshospital, tlf.: 21 51 90 69
  Kenneth Nielsen, regionsrådsmedlem og Regions Sjællands repræsentant i Interregs ØKS, tlf.: 20 68 65 69

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/millioner-til-nye-forskningsprojekter-med-sjaellands-universitetshospital-i-front?releaseId=13640894

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **