PRM / Global olie- og gasalliance (BOGA) skyder forbi målet med 30 år

    Pressemeddelelse fra Klimabevægelsen i Danmark

    I December 2020 vedtog Folketinget et stop for yderligere udbudsrunder i Danmark. Det betyder, at vi fra omkring år 2050 ikke længere skal producere olie og gas i Nordsøen. Men i aftalen er det også beskrevet, at olie- og gasproducenterne får mere stabile vilkår indtil da. Politikerne har med andre ord lovet ikke at gøre noget ved produktionen indtil 2050. Det er denne politik, som Dan Jørgensen forsøger at udbrede til andre lande.

    Klimabevægelsen mener at det er en forfejlet strategi, da det er alt for sent først at skære i olie- og gasproduktionen om 30 år. Skal vi redde fremtiden fra katastrofale klimaforandringer, så viser videnskaben os at der skal skæres produktionen i dag. Men desværre, så udbygges Thyrafeltet i disse dage, i Nordsøen.

    “Det er meget farligt, hvis verdens lande kigger på Danmark og følger vores strategi på dette område. Vores olie- og gasstrategi vil føre til katastrofale klimaforandringer, da man ikke vil røre ved produktionen de næste 30 år.

    Dan Jørgensen skulle i stedet have lanceret en alliance, som sætter sig for at begynde at stoppe olie- og gasproduktionen med det samme. Jeg ved dog godt, at denne type politik ikke er i tråd med regeringens øvrige politik, da man også her konsekvent udskyder reelle klimatiltag til langt ude i fremtiden. Men det ville uden tvivl være det rigtige at gøre.”

    – siger Frederik Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen i Danmark.

    I 2019 udgav FN’s miljøprogram, UNEP, en rapport, som viste, at verdens lande lige nu har planer om at producere 120 % flere fossile brændsler frem mod år 2030, end det der er mulighed for, hvis vi skal holde den globale temperaturstigning nede på 1,5 grader.

    Klimabevægelsen foreslår at staten, som en start, sælger sit olieselskab

    Ikke nok med at Danmark er EUs største olieproducent, så ejer staten også sit eget olieselskab, Nordsøfonden. Som en begyndelse bør staten trække sig ud af Nordsøfonden.

    “Man kan ikke både være et grønt foregangsland, og samtidig eje et olie- og gasselskab.” – siger Frederik Sandby.

    I 2020 udgav Klimabevægelsen denne rapport, hvor der belyses hvilke positive konsekvenser det vil have, hvis Danmark sælger sit olieselskab, Norsøfonden.

    På Nordsøfondens hjemmesiden står der følgende om statens mulighed for at sælge sin andel:

    “Der er ikke nogen bestemmelser, som hindrer salg af Nordsøfondens licensandele. Et frasalg af licensandele vil imidlertid kræve godkendelse af erhvervsministeren, som er ejer af Nordsøfonden, og af de kommercielle licenspartnere samt myndigheder.”

    Kontakt:

    Sekretariatsleder Frederik Roland Sandby email: sandby@klimabev.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/global-olie–og-gasalliance-boga-skyder-forbi-malet-med-30-ar?releaseId=13636249

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **