PRM / Landdistrikter: Regeringens udspil vil forbedre levemulighederne i hele Danmark

  Pressemeddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd

  Onsdag præsenterede regeringen sit nye udspil "Tættere på - Sundhed, uddannelse og lokal udvikling". Centralt for udspillet er oprettelsen af 20 nye nærhospitaler i hele landet, men derudover rummer udspillet også gode nyheder for landdistrikterne i form af 18 nye udbud af ungdomsuddannelser, midler til nedrivning og områdefornyelse, flere midler til lokale aktionsgrupper samt en videreførsel af bredbåndspuljen.

  Overordnet set er det et godt udspil, som vil forbedre levemulighederne i landdistrikterne over en bred kam, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

  - Helt grundlæggende ser vi i dag en regering, der tager endnu et skridt i retning af at skabe et mere decentralt og balanceret Danmark. Flere af udspillets elementer vil på hver sit område gøre en forskel, samlet kommer de til at udgøre en reel forbedring af levevilkårene i landdistrikterne. Det er meget positivt, siger han.

  Der er dog stadig flere ubesvarede spørgsmål i forhold til den konkrete udmøntning af eksempelvis nærhospitalernes funktioner, påpeger han.

  - Regeringen har præsenteret en rigtig god ramme - nu må vi afvente, hvordan den bliver fyldt ud. Det er en proces, vi i Landdistrikternes Fællesråd vil følge tæt, for på trods af de store potentialer i udspillet, er der stadig mange ubekendte, siger han og uddyber:

  - Det er afgørende, at man er ambitiøs på indholdet i nærhospitalerne, så borgere i landdistrikterne oplever en større tryghed, flere behandlingsmuligheder og dermed et reelt velfærdsløft på sundhedsområdet. Derudover er der en udfordring i forhold til at sikre, at de nye ungdomsuddannelser bliver et supplement til de eksisterende tilbud lokalt.

  Samtidig påpeger Steffen Damsgaard, at midlerne til nedrivning falder på et tørt sted, ligesom det er positivt, at der er sikkerhed omkring økonomien i de lokale aktionsgrupper.

  - Flere steder i landdistrikterne kæmper man med faldefærdige huse, der beskæmmer de mindre landsbyer og agerer barrierer for udvikling. Det er godt, at den hjælpende hånd til de ofte økonomisk trængte kommuner fastholdes, siger han og tilføjer:

  - Derudover er jeg glad for, at regeringen i sit udspil lægger op til at afsøge muligheden for at øge midlerne til de lokale aktionsgrupper. Hver og en af dem er hver dag med til at sikre den lokale udvikling rundt i hele landet - erhvervsmæssigt såvel som på aktivitetsniveau. Derfor har jeg en klar forventning om, at ambitionen bliver til virkelighed i de kommende forhandlinger.

  Kontakt:

  Eva Østergaard, kommunikations- og presseansvarlig i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk

  Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/landdistrikter-regeringens-udspil-vil-forbedre-levemulighederne-i-hele-danmark?releaseId=13634537

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **