PRM / Nyt rådgivningspartnerskab skal undersøge, om hjælp til psykisk sårbare kan blive en social investering

    Pressemeddelelse fra Det Sociale Netværk

    Peer-Partnerskabet, der er etableret af SIND og Det Sociale Netværk, arbejder for, at psykisk sårbare møder ligesindede, der har været i samme situation som dem selv. Erfaringer fra udlandet viser, at det kan hjælpe psykisk sårbare mennesker at kunne spejle sig i andre med samme problematikker, som har fundet løsninger, der giver dem en bedre hverdag. Ved den fælles sparring kan psykisk sårbare blive bedre rustede til at leve et mere selvstændigt liv.

    De erfaringer har Peer-Partnerskabet omsat i en dansk kontekst, og med støtte fra VELUX FONDEN er der etableret et forskningsprojekt, som skal undersøge effekten af et 10-ugers gruppeforløb kaldet “Vejen til Hverdagslivet”.

    Trine Hammershøy, direktør for Det Sociale Netværk siger:

    “Peer-støtte bliver internationalt anset for at være den vigtigste enkeltfaktor for en håbefuld og støttende tilgang til mennesker med psykisk sårbarhed. Vi vil vise, at frivillighed og peers er en vigtig brik i fremtidens velfærdsmodel, derfor forskning.”

    Som social investering er “Vejen til Hverdagslivet” interessant, fordi det kan forebygge, at psykisk sårbare får det endnu værre og udvikler behov for mere indgribende støtte og behandling, der både giver den enkelte sværere vilkår og også ofte er forbundet med højere udgifter til støtte.

    Camilla Bjerre Damgaard, fondschef i Den Sociale Investeringsfond, siger:

    “Vejen til Hverdagslivet” er et godt eksempel på en indsats, der forebygger og hjælper den enkelte, og som kan sikre økonomiske gevinster på tværs af kommuner og regioner, når psykisk sårbare bliver bedre til at håndtere deres udfordringer og hverdag. Samarbejdet om tværsektorielle løsninger møder dog ofte problemer, bl.a. fordi incitamentet er begrænset, når omkostninger og gevinster falder på tværs af forvaltninger og sektorer – og det er her sociale investeringer kan gøre en forskel”.

    Hvis “Vejen til Hverdagslivet” kan fungere som en social investering, så vil Peer-Partnerskabet være i stand til at hjælpe flere psykisk sårbare, siger Knud Kristensen, formand for Peer-Partnerskabet og tidl. landsformand i SIND:

    Vi vil kunne tilbyde en helt ny forløbsmulighed for mennesker i udsatte situationer, som gør det muligt at være noget for andre i stedet for at være fastlåst som modtager af andres hjælp. Alt forskning peger på, at det er det, der hjælper mennesker videre. Dét er civilsamfundets styrke og det er den styrke vil sætter i spil.”

    Kontakt:

    For yderligere information, kontakt:
    Nanna Lodberg Theut, kommunikationsansvarlig i Den Sociale Investeringsfond: 4185 1005, nlot@dsi.dk
    Klavs Serup Rasmussen, chefkonsulent i Peer-Partnerskabet, 2396 4953, ksr@detsocialenetvaerk.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nyt-radgivningspartnerskab-skal-undersoge-om-hjaelp-til-psykisk-sarbare-kan-blive-en-social-investering?releaseId=13633761

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **