PRM / Udnyttelsen af rumænere i restaurationsbranchen hører ikke hjemme i Danmark

    Pressemeddelelse fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration

    20-30 kroner i timen. Arbejdsdage på 12 timer om dagen. 2 fridage om måneden. Det er blot nogle af de vilkår, som rumænere tilbydes i restaurationsmiljøet i Danmark. Lønnen udbetales kontant, og medarbejderen har ofte ikke adgang til deres egen lønkonto eller NemID, og fordi de officielt har adresse hos deres chef, bliver deres sundhedskort sendt til chefen. Arbejdsgiveren har styr på de officielle papirer, men virkeligheden er en anden.

    Men Fagbladet 3F’s afsløringer er ikke nye, og det får gruppeformanden for 3F’s restaurationsgruppe til at trække en streg i sandet.

    Tina Møller Madsen, gruppeformand 3F Privat Service, Hotel og Restauration:
    Det er jo forfærdeligt. Og jeg tænker, hvordan kan man som arbejdsgiver få sig selv til at behandle andre mennesker sådan? Men jeg bliver også virkelig vred. Så længe jeg kan huske, har dele af restaurationsbranchen frit og uhindret udnyttet udenlandsk arbejdskraft, så man næsten ikke tror, man er i Danmark. Det er på tide, at vi som samfund trækker en streg i sandet. Jeg vil bede om et møde med ministeren. Nu skal vi have løst dette problem. Og vi skal ikke bare have marginalt mere kontrol og lidt højere straffe. Vi skal have en løsning.”

    Mens aviserne i Danmark flyder over med artikler, hvor arbejdsgiverne i restaurationsbranchen kræver grænserne åbnet for mere udenlandsk arbejdskraft, er der en påfaldende tavshed, når talen falder på, hvordan udlændinge bliver behandlet i branchen:

    Det er helt tydeligt for enhver, at de nuværende regler for at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark ikke er gode nok. Heller ikke reglerne for, som her, EU-borgeres ophold og arbejde i Danmark. Vi står nok en gang med afsløringer om, hvordan vi behandler udenlandsk arbejdskraft i dele af restaurationsbranchen, mens branchen i øvrigt råber på mere udenlandsk arbejdskraft. Det hænger slet ikke sammen. Vi bør som branche slet ikke have adgang til udenlandsk arbejdskraft, før vi har bevist og har sikkerhed for, at vi kan behandle dem ordentligt. Andet kan vi ikke være bekendt. “

    Helt nye tal fra tænketanken Cevea viser, at der i Danmark allerede nu er en meget stor arbejdskraftreserve, som står til rådighed for nyt arbejde, men restaurationsbranchen har svært ved at komme i kontakt med dem.

    De to ting hænger altså sammen, de utallige eksempler på dårlige og somme tider elendige løn- og ansættelsesvilkår i restaurationsbranchen gør, at mange slet ikke har lyst til at arbejde dér. Restaurationsbranchen som helhed er nødt til at forstå, at de må komme ind i kampen. De må begynde at konkurrere om de danske ledige. Sådan er vilkårene under markedsøkonomien. Løsningen er ikke ørkesløst at importere mere arbejdskraft fra udlandet,” slutter Tina Møller Madsen.

    Kontakt:

    Vedr. baggrund
    Thorkild Holmboe-Hay, ledelseskonsulent
    Mob: 6025 3415
    Mail: Thorkild.hay@3f.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/udnyttelsen-af-rumaenere-i-restaurationsbranchen-horer-ikke-hjemme-i-danmark?releaseId=13633165

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **