PRM / Dyreværnet afslører østeuropæiske hvalpefabrikker i reportageserien Langt over Grænsen – Når Hvalpe lider for Profit

    Pressemeddelelse fra Dyreværnet – Foreningen til Værn for Værgeløse Dyr

    Hvalpe, der går på tremmer, hvalpe, der ligger som kyllinger under rugelamper, hvalpe, der går i udendørs bure i deres egen afføring i ekstrem kulde. Uden kontakt til deres hundemor og uden kontakt til mennesker. Dét er starten på livet for de hundredvis af hvalpe, som Dyreværnets efterforsker René Dahl Andersen fandt frem til i Polen og Rumænien. Med skjult kamera og mikrofon og under dække af at være interesseret i at importere hvalpe til Danmark, lykkedes det den erfarne undercover agent at afdække, hvor forfærdelige forhold både hunde og hvalpe lever under, inden de transporteres til Danmark og sælges som små nuttede pelsbolde på de mange online portaler.

    – Jeg er chokeret over, hvordan hvalpeproduktionen er sat i system de steder, som Dyreværnets efterforsker fandt, siger en tydelig berørt Rikke Christensen-Lee, der er uddannet dyrlæge og direktør for Dyreværnet.

    Baggrunden for, at Dyreværnet har valgt at få belyst forholdene for de ulovligt importerede hvalpe er, at organisationen vil oplyse danskerne om, at de skal afholde sig fra at købe hvalpe, som kommer fra de udenlandske hvalpefabrikker.

    – Vi har oplevet en eksplosion af importerede hvalpe hos Dyreværnet de seneste år. Mange af dem er syge og svære at socialisere, når de kommer ud til deres danske familie. Det skaber både sorg og frustration hos de mange nye hundefamilier. Efter at have set, hvilke forhold hvalpene kommer fra, kan jeg kun sige: Det er fuldt forståeligt, konstaterer Rikke Christensen-Lee.

    I 2016 igangsatte Europa-Parlamentet en undersøgelse, der konkluderede, at ulovlig handel med hvalpe og hunde er den tredje største profitable sorte økonomi i Europa – kun overgået af våben og narkotika-handel.

    De seneste tal indikerer, at 2.500.000 hvalpe handles på det sorte marked hvert eneste år. En hvalp købt i Polen eller Rumænien kan erhverves for 500 – 800 Euro, hvilket svarer til ca. 3.750 – 6.000 kr. alt efter, om hvalpen skal leveres i Danmark eller bliver afhentet direkte på hvalpefabrikken. I Danmark sælges en hvalp for 14.000 – 25.000 kr. og under Corona-epidemien, hvor efterspørgslen på hvalpe i Danmark har været enorm, er priserne steget yderligere.

    – Vi bliver nødt til at oplyse danskerne om, at de skal undersøge, hvor den hvalp de køber, kommer fra. Ved at købe ulovligt importerede hvalpe er man som forbruger med til at støtte op om de kummerlige forhold, som hvalpene bliver avlet under. Derfor har vi produceret de fem programmer Langt over Grænsen – Når hvalpe lider for Profit. Samtidig har vi på vores hjemmeside dyreværnet.dk udarbejdet et helt univers med guidelines til, hvordan man undgår at falde for hvalpeimportørernes rosenrøde fortællinger, siger Rikke Christensen-Lee.

    Langt over Grænsen kan ses på www.dyrevaernet.dk og har premiere søndag den 3. oktober 2021.

    Kontakt:

    For yderligere information, interview eller kommentarer kontakt venligst Dyreværnets direktør, Rikke Christensen-Lee på tlf.: 9339 3900.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dyrevaernet-afslorer-osteuropaeiske-hvalpefabrikker-i-reportageserien-langt-over-graensen—nar-hvalpe-lider-for-profit?releaseId=13631210

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **