PRM / 17 vanskeligt stillede kommuner får økonomisk håndsrækning i særtilskudspuljen

  Pressemeddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd

  Samtidig med regeringens præsentation af finanslovsudspillet blev også særtilskudspuljen udmøntet, der med i alt 360,4 millioner kroner for 2022 skal sikre, at kommuner der oplever flerartede og store udfordringer, får bedre mulighed for at levere en ordentlig velfærd.

  Udfordringerne i primært land- og yderkommuner er blandt andre økonomiske, demografiske eller socioøkonomiske udfordringer, og særtilskudspuljen skaber derfor rammerne for at bevare decentrale servicefunktioner såsom skoler, daginstitutioner og plejecentre samt muligheden for at lave byfornyelse også uden for centerbyerne.

  I år får 17 vanskeligt stillede kommuner en økonomisk håndsrækning, der ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, skal være med til at sikre et mere retfærdigt og balanceret Danmarkskort.

  - Når vi fortsat blankt må erkende, at vi lever i et land, hvor ikke alle kommuner har lige muligheder for at løse deres kerneopgaver og tilbyde velfærd af ensartede kvalitet, så er en ordning som særtilskudspuljen fuldstændig afgørende. Ved at give særligt vanskeligt stillede kommuner en økonomisk håndsrækning, er det samtidig med at skabe et mere balanceret Danmarkskort, siger Steffen Damsgaard og fortsætter:

  - Og selvom vi sidste år fik en udligningsreform, så oplever flere kommuner stadig kæmpe udfordringer, som ikke samles op i en reform af udligningssystemet. Det understreger dermed vigtigheden af en særtilskudspulje, som 17 vanskeligt stillede kommuner får del af i år.

  Udover særtilskudspuljen får også tre kommuner, herunder Lolland, Langeland og Læsø, mulighed for at indgå i et udviklingspartnerskab. Udviklingspartnerskabet var en del af regeringens udspil "Tættere på - Flere uddannelser og stærke lokalsamfund" og indebærer, at særtilskuddet for disse kommuner kan fastlægges over en årrække med henblik på at skabe rammerne for mere langsigtede investeringer i tiltag, der kan forbedre kommunens situation.

  FAKTA: Følgende 17 kommuner får del i særtilskudspuljen for 2022, eftersom de lever op til følgende tre overordnede kriterier: Demografiske og socioøkonomiske udfordringer, aktuelle økonomiske udfordringer og vedvarende økonomiske udfordringer.

  Lolland

  Langeland

  Læsø

  Lemvig

  Morsø

  Bornholm

  Guldborgsund

  Vordingborg

  Vesthimmerlands

  Norddjurs

  Brønderslev

  Albertslund

  Halsnæs

  Tønder

  Jammerbugt

  Hjørring

  Ærø

  Kontakt:

  Public Affairs Assistent Signe Lauge Bach tlf.: 53850127 email: sba@landdistrikterne.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/17-vanskeligt-stillede-kommuner-far-okonomisk-handsraekning-i-saertilskudspuljen?releaseId=13629969

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **