PRM / Ti gode råd til fødeområdet

    Pressemeddelelse fra Region Hovedstaden

    Hvordan forbedrer vi graviditets- og fødselsoplevelsen for borgerne i Region Hovedstaden? Det er kort fortalt den opgave, som blev præsenteret for ti af regionens borgere i et såkaldt opgaveudvalg, som blev nedsat i december 2020. Sammen med tre regionsrådspolitikere og to kommunalpolitikere er borgerne kommet frem til ti anbefalinger til, hvordan gravide og fødende i regionen sikres en god oplevelse før, under og efter fødslen. (Se alle ti anbefalinger nederst i teksten) Alle borgerne i opgaveudvalget har for nyligt fået en baby og har derfor friske oplevelser at dele ud af.

    – Det har været utroligt spændende at deltage og diskutere det her meget vigtige område sammen med politikere og andre i samme situation som mig. Jeg er glad for at blive inviteret indenfor, og jeg synes især, at det er vigtigt, at fødselsforberedelsen bliver gjort bedre, så det håber jeg meget vil blive taget videre, siger Julie Secher, der er en af de borgere, der deltog i opgaveudvalget.

    Inddragelse af friske erfaringer
    Fra politisk side er det en bevidst strategi at åbne for større grad af borgerinddragelse i de politiske processer, og derfor er opgaveudvalget for gravide og fødende kun et blandt flere udvalg, hvor borgere er inviteret indenfor for at give deres syn på vigtige områder af regionens arbejde. Og det giver gode resultater, mener regionsrådsmedlem Annie Hagel (EL), der har siddet som formand for opgaveudvalget for gravide og fødende:

    – Det har været fantastisk at få friske erfaringer og et aktuelt indblik i forholdene på vores fødesteder fra nybagte forældre i vores region. Der har både været positiv feedback, men også gode ideer til, hvordan vi kan gøre det bedre, og hvor vi skal sætte ind. Jeg har blandt andet noteret mig, at flere har udtrykt ønske om mere individuel behandling, og at partnerne til den fødende skal involveres i højere grad – både før, under og efter fødslen.

    Politisk behandling venter
    De ti anbefalinger fra udvalget bliver nu taget videre i budgetforhandlingerne, og faktisk er flere af dem allerede på bordet:

    – Vi er glade for anbefalingerne og vil selvfølgelig bære de gode input videre politisk. Flere af anbefalingerne er vi allerede i dialog om, mens vi ser frem til at diskutere de øvrige. Det er meget værdifuldt for os at få det her direkte input, og jeg ser frem til at behandle de glimrende forslag sammen med mine kollegaer i sundhedsudvalget og regionsrådet, siger formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K).

    Du kan læse alle ti anbefalinger i kort form herunder og læse hele teksten i fuld længde i dagsordenen til regionsrådsmødet den 22. juni 2021.

    Opgaveudvalget har delt emnet ind i tre faser:

    • Tiden som gravid
      1. Styrket fødselsforberedelse i form af undervisning i mindre hold og let tilgængelig adgang til information, videoer og podcasts ét sted.
      2. Øget fokus på den enkelte i jordemoderkonsultationerne, herunder tid til at læse op på patienten inden konsultation og tid tilden svære samtale.
      3.Brobygning fra tiden som gravid til efter fødslen fx information om amning og sundhedsplejerskeordning evt. med besøg inden fødslen.
    • Fødselsoplevelsen
      4. Fokus på den enkelte i kontakten til fødemodtagelsen, så ingen føler sig til besvær, når de ringer til en travl fødemodtagelse. Behov for individuel vurdering og dialog, så den fødende og partner føler sig trygge i ventetiden.
      5. God kommunikation og forventningsafstemning med den fødende skaber tryghed og opmærksomhed på individuelle behov i fødselssituationen.
      6.Inddrag partneren som en aktiv medspiller før, under og efter fødslen. Inddragelse ruster partneren til at være aktiv og meningsfuld pårørende.
    • Den første tid som ny familie
      7. Selvtillidsopbyggende kommunikation fra sundhedspersonalet bidrager til at styrke forældrenes selvtillid og mavefornemmelse ift. Forældrerollen.
      8. Tryghed i den første tid kommer af nærvær og omsorg, derfor må der ikke være for lang ventetid på ammetelefonen eller for travlt på barselshotellet.
      9. Bedre ammevejledning, og mulighed for, hvis man som ny familie føler sig utryg at blive lidt ekstra tid på hospitalet.
      10. Det bør være muligt, at partneren kan blive sammen med barnet og den nybagte mor under en evt. indlæggelse efter fødslen.

    Yderligere information:

    • Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf.: 702095883
    • Annie Hagel (EL) regionsrådsmedlem og formand for opgaveudvalget for gravide og fødende, mobil 24622912
    • Christoffer Buster Reinhardt (K), regionsrådsmedlem og formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, mobil: 51269926

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ti-gode-rad-til-fodeomradet?releaseId=13624803

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **