PRM / Naturen dæmper byens stress i ny terapihave

  Pressemeddelelse fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

  I et hjørne af Vestre Kirkegård, omkranset af store træer, vokser blomster og andre planter vildere og friere end de fleste andre steder i byen. Her fungerer naturen som terapi ved at invitere til at sætte farten ned, sænke skuldrene og give sig tid til f.eks. at høre vandets rislen eller nyde duften fra blomster og træer. Og her støtter naturen op om de aktiviteter, kommunen vil tilbyde bl.a. stressramte borgere.

  - 1 ud af 4 københavnere har symptomer på stress og dårligt mentalt helbred. Stress er et meget alvorligt sundhedsproblem, som koster både den enkelte og samfundet dyrt, så det skal vi bekæmpe. I Terapihaven arbejder vi med at forebygge stress og styrke den mentale sundhed hos borgere med kroniske sygdomme på en ny måde - med naturen som omdrejningspunkt. Haven er netop indrettet, så den bidrager til lindring af symptomer på stress, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

  - Flere af Københavns kirkegårde rummer fine grønne områder og rolige oaser, som kalder på at blive brugt på nye måder. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu har en terapihave på Vestre Kirkegård, hvor vi kan bevare stemningen og respekten for stedet og samtidig bruge naturen til gavn for borgere med stress, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

  Naturen lindrer

  Forskning viser, at mennesker, der har stress eller på anden måde mistrives psykisk, har gavn af at være i naturen og deltage i naturbaseret terapi i et afskærmet, trygt og fredfyldt miljø. Terapihaven er indrettet i forskellige rum, hvor nogle f.eks. har skovstemning og hvor naturen vokser vildt. Og i et andet rum kan man f.eks. nye stemningen ved et vandløb. Haven er desuden fuld af blomster og urter, som dufter og kan tiltrække insekter og andre dyr.

  De første terapiforløb er allerede i gang i den nye have, bl.a. stressforløbet "Nærvær i Naturen", som vil blive tilbudt året rundt. Det er et gruppeforløb, ledet af psykologer, der henvender sig til københavnere med stress.

  - Terapihavens unikke rammer hjælper mennesker med stress og andre psykiske udfordringer. Og særligt borgere, som har svært ved at se sig selv i et traditionelt terapilokale. Terapihaven og naturen inviterer til alternative måder at være til stede i nuet, blive nærværende og arbejde med det, som er udfordrende. Som behandler åbnes der op for ens kreativitet og evne til at anvende havens mange rum og tilpasse indsatsen efter vejr og deltagernes behov, siger Christoffer Zeuthen, psykolog i Center for Mental Sundhed i Københavns Kommune.

  Terapihaven bliver indviet i dag kl. 15 af sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).


  Fakta:

  • Terapihaven er designet af SSC Studio og anlagt af Opland på et særligt artsrigt område af Vestre Kirkegård, afskærmet fra kirkegårdens begravelsesområde
  • Haven tager udgangspunkt i beplantning, hvor lysninger og stier danner mindre rum i rummet. Det giver mulighed for at vælge rum efter behov og sindsstemning.
  • Haven skaber et trygt rum til sundhedsfremmende naturterapiforløb for borgere med symptomer på stress og anden psykisk mistrivsel. Haven kan ligeledes bruges af københavnere og foreninger til selvorganiseret fordybelse og ro.
  • Haven er åben for alle, undtagen når der er forløb i gang. I så fald vil der være skiltet.
  • Man kan kontakte sin læge eller jobkonsulent, hvis man er interesseret i et forløb.
  • Læs mere om terapihaven her

  Yderligere information:

  Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling via pressekonsulent i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Rune Gleerup, tlf. 2344 0979, e-mail: r168@kk.dk

  Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen via Teknik- og Miljøforvaltningens pressetelefon: 23 27 80 90

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/naturen-daemper-byens-stress-i-ny-terapihave?releaseId=13623960

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **