PRM / Dansk velfærdsteknologi bliver tilgængelig i hele verden

    Pressemeddelelse fra Liftup

    I Florida nyder mange ældre fra hele USA deres otium. Her ligger også salgskontoret for den nordjyske virksomhed Liftup, hvor man netop har modtaget den første sending af den nyudviklede løftestol Raizer M fra fabrikken i Støvring.

    Raizer M fungerer i princippet ligesom en sakselift. Raizer M samles hurtigt og nemt under en falden person, som derefter nænsomt og ved en enkelt hjælpers kraft rejses op igen fra liggende til stående position. Direktør Søren Elisiussen fortæller:

    “I udviklingsprocessen har vi taget udgangspunkt i vores elektriske løftestol Raizer II, der sælges til professionelle i 40 lande over hele verden. Nu har vi så udviklet en model, som er målrettet privatmarkedet og væsentligt billigere.”

    Han understreger, at det er vigtigt, at Raizer M er skånsom både for hjælperen og den, som er faldet:

    “For personer hvor fysikken og muskulaturen er blevet svagere, kan der opstå skader, hvis man tager fat i dem for at rejse dem op. Min egen far var igennem et kræftforløb, og jeg ved, hvor svag man kan blive. Det var vores mål at lave et produkt, der kan betjenes af ikke-professionelle og alligevel løfte mennesker på en måde, der er skånsom for alle involverede,” siger Søren Elisiussen.

    Tilgængelig velfærdsteknologi

    Mange af de elektriske Raizer II-løftestole er i brug i England, hvor der er restriktive regler for, hvordan og hvor meget sundhedspersonale må løfte, og hvor ambulancetjenesten bruger Raizer II, når de rykker ud. Også i Australien bruges stolen meget i ambulancetjenesten. I USA er det typisk brandvæsenet, som tilkaldes, hvis en person er faldet, og som har anskaffet sig Raizer II.”

    Netop forholdene i USA, hvor det er dyrt at ringe efter hjælp, har været med til at inspirere til udviklingen af Raizer M. I USA og Canada har der været enorm interesse for Raizer II blandt private, og en viral video, der demonstrerer Raizer II, har gået sin sejrsgang viralt. Den type avanceret velfærdsteknologi kan imidlertid være for dyr for mange private at anskaffe.

    Direktør Søren Elisiussen fortæller om udviklingen af Raizer M, at målet var at lave noget af samme høje kvalitet som Raizer II, men så billigt, at det er attraktivt for private at anskaffe det. Løsningen er blevet en løftestol i en manuel udgave, Raizer M, som kræver en meget lille indsats af hjælperen og ingen forudgående forudsætninger for at bruge den.

    Danske løftestole til USA

    Den første sending af Raizer M ankom her i marts 2021 til Florida, hvor Liftup har sit amerikanske salgskontor. Her har den markedsansvarlige, Benny Steen Rasmussen, allerede fået meget positive tilbagemeldinger fra potentielle kunder:

    “Vores forventning er, at der er et betydeligt marked for Raizer M blandt private i USA. Ikke mindst fordi det er meget dyrt at få hjælp af brandvæsenet. En Raizer M indkøbt af private har typisk tjent sig selv ind, hvis den blot sparer to opkald efter hjælp,” fortæller han og fortsætter:

    “Vi har oplevet Raizer M i aktion, da vi pludselig fik et Facebook-opkald fra et ægtepar i New York, der havde indkøbt et af de allerførste Raizer M-eksemplarer i USA. Nu lå konen på gulvet og var faldet. Manden ville lige være sikker på, at han brugte løftestolen rigtigt. Konen falder ofte, og de er et meget konkret eksempel på, hvem Raizer M kan hjælpe. Der er millioner af ældre mennesker herovre, som kan få glæde af Raizer M,” siger Benny Steen Rasmussen.

    Nemt og værdigt

    Lars Wigh er industriel designer hos Liftup og har været med til udviklingen af Raizer M. Han siger:

    “Raizer M skulle være superlet at bruge, så vi havde en masse krav: Det skulle være intuitivt. Det måtte ikke kræve mange kræfter. Det skulle fungere i en mørk stue – og efter en masse ændringer undervejs, er jeg glad for resultatet,” siger han.

    Udviklingsarbejdet har blandt andet indebåret en række test med forskellige mennesker. Løftestolen er således testet af lungesyge, hjertesyge og ældre mennesker. Der er foreninger, som har prøvet den, og som ønsker sig at have den med i bussen, når de skal på tur. Lars Wighs treårige datter, Karla, har været med til at teste, om hun havde kræfter til at dreje håndsvinget og løfte en voksen person med Raizer M – og det havde hun.

    “Jeg synes, der er en værdighed i, at man ved, at man selv kan hjælpe sin ægtefælle eller forældre, hvis han eller hun falder. Måske kan løftestolen være med til, at folk føler sig mere sikre i eget hjem i længere tid både herhjemme, men måske især på vores eksportmarkeder, hvor det er dyrt at få hjælp. Så har vi virkelig opnået noget af det, vi ville,” siger Lars Wigh.

    Succes er tilgængelighed

    I hovedsædet i Støvring arbejder allerede ca. 25 ansatte med den elektriske udgave af eksportsuccesen, løftestolen Raizer II. Og Liftup er parat til at udvide medarbejderstaben, i takt med efterspørgslen. Men for direktør Søren Elisiussen skal succes måles på, hvor mange mennesker, der får glæde af et produkt. Han siger:

    “Nu bliver det muligt for ægtefæller, børn og børnebørn at hjælpe deres pårørende. Ligesom Raizer II sparer det professionelle sundheds- og redningspersonale for rygskader og belastninger, kan Raizer M spare ældre, svagelige og deres pårørende for bekymringer. Det kan give ekstra tryghed i hjemmet eller nærmiljøet. Med Raizer M kan vi gøre næsten alle til potentielle hjælpere.”

    Kontakt:

    Pressekontakt

    Seniorkommunikationsrådgiver Agnete Dybro Stoffregen, Grønbech PR og kommunikation, på 2880 0555 eller ads@groenbech.com

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dansk-velfaerdsteknologi-bliver-tilgaengelig-i-hele-verden?releaseId=13617222

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **