PRM / Sophie Hæstorp: Udskudte operationer skal indhentes inden sommerferien

  Pressemeddelelse fra Region Hovedstaden

  Region Hovedstadens ambition er, at 11.100 ambulante besøg og 10.800 operationer, som er udskudt, siden coronaen ramte landet i marts sidste år, skal være afviklet inden sommeren 2021.

  "Vi har ikke oplevet den samme nedgang i den planlagte aktivitet som under første bølge, hvor vi lukkede meget mere for hospitalerne, fordi vi stod på helt ukendt grund og frygtede italienske tilstande. I anden bølge er der kun lukket ned for aktivitet, når det har været helt nødvendigt - og med fokus på en individuel vurdering af alle patienter," fortæller regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

  Hospitalerne har i 2020 gennemført 4,5 mio. ambulante besøg enten ved fysisk fremmøde eller via virtuelle konsultationer.

  På det kirurgiske område er der reelt oparbejdet en venteliste, fordi det personale, der står for bedøvelse, direkte har været en del af behandlingen af patienter med COVID-19. I alt har der i 2020 været afviklet 153.000 operationer, så de udskudte operationer svarer til ca. syv procent. En del af den øgede venteliste er oparbejdet før anden bølge. Den udskudte kirurgiske aktivitet under anden bølge svarer til 40 procent af den udskudte aktivitet i første bølge.

  50 mio. kroner til afvikling af udskudte behandlinger

  Forretningsudvalget skal på mødet 9. marts tage stilling til en ekstra økonomisk ramme på 50 mio. kroner til afvikling af den udskudte aktivitet. Regionen vil sammen med de enkelte hospitaler se på, hvad der skal til - fx behandling på privathospitaler, hjælp på tværs af regionens hospitaler eller en ekstra bevilling til særligt pressede afdelinger. Samtidig vil hospitalerne gennemgå de patienter, der venter på behandling og sikre, at der tages hånd om patienter, som har et særligt presserende behov - enten fordi de har mange smerter eller deres sygdom risikerer at udvikle sig en alvorlig tilstand.

  "Coronaen har ramt mange mennesker på forskellig måde - og en af grupperne er de mennesker, som har ventet i usikkerhed på, hvornår det mon bliver deres tur til behandling. De skal ikke gå længere tid end højest nødvendigt og vente, så derfor håber jeg, at det er indhentet inden sommerferien," siger Sophie Hæstorp Andersen, der dog er nødt til at tage et stort forbehold for en tredje bølge, som kan vælte alle planer.

  Derfor vil hun også gerne opfordre os alle til at holde fast i de gode vaner og følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. at undgå at se alt for mange forskellige mennesker og blive testet løbende, så vi undgår en stigende smitte og flere indlæggelser.

  "Vi er godt i gang med vaccinationerne, og der er forår og lys forude. Jeg ved, det er superhårdt, og vi magter næsten ikke mere, men vi skylder hinanden og bl.a. de borgere, som venter på en behandling, at vi holder fast," siger regionsrådsformanden.

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sophie-haestorp-udskudte-operationer-skal-indhentes-inden-sommerferien?releaseId=13615122

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **