PRM / Furesø har reduceret CO2-udledningen med 56 procent

    Pressemeddelelse fra Furesø Kommune

    CO2-udledningen fra Furesø Kommunes bygninger, biler og vejbelysning er reduceret med 56 procent fra 2008 til 2019. Det er det opsigtsvækkende resultat i det grønne regnskab, som Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling blev forelagt for nylig.

    “Jeg er stolt over, at vi i Furesø Kommune har været enige om at prioritere klimaet og en grøn omstilling gennem så mange år. Vi står nu med et bemærkelsesværdigt flot resultat. Det viser med al tydelighed, at vi som kommune går foran og viser, hvordan alle i Furesø kan være med til at realisere mål om at træffe klimavenlige valg i hverdagen,” siger Lene Munch-Petersen (A), formand for Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling.

    Furesø Kommune udledte som virksomhed ca. 970 ton mindre CO2 i 2019 end i 2018. Det flotte resultat kan i høj grad tilskrives klimarenovering af bygninger, overgang til el-biler og brug af CO2-neutral varme og el. Samtidig har 100 miljø- og klimaambassadører i kommunens forskellige institutioner et konkret ansvar for at reducere CO2 udledningen i hverdagen. I dag har kommunen 48 elbiler og 12 hybridbiler til erstatning for disel- og benzinbiler.

    Sammen med en flittig brug af kommunens 120 eldrevne klimacykler, som i 2019 kørte 148.000 km., er der et fortsat fokus på, at transporten bliver så klimavenlig som overhovedet mulig.

    Flotte økologiprocenter

    Maden, der nu serveres fra Furesø Kommunes køkkener, er lavet af årstidens råvarer og med en gennemsnitlig økologiprocent på 67. Der bruges mindre kød, flere bælgfrugter, gryn og grønt end tidligere, og der er fokus på at begrænse madspild. Dermed kan maden laves inden for de samme budgetter som tidligere.

    Ifølge Øjvind Vilsholm (Ø), næstformand i Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling er arbejdet med at omstille madproduktionen til økologi vigtig af flere grunde.

    “Vi reducerer udledningen af CO2 fra køkkenerne ved at maden bliver mere klimavenlig. Og så passer vi samtidig på grundvandet og øger biodiversiteten. Det giver rigtig gode gevinster i forhold til den grønne omstilling. Oven i det kommer så yderligere, at maden i vores køkkener er blevet sundere og er kommet tættere på de officielle kostråd. Det kommer vores borgere og personalet til gavn,” siger han.

    Halvdelen af de kommunale køkkener har nået Miljø- og Klimapolitikkens mål for 2020 om 80 procent økologi. Daginstitutionerne ligger i top med 91 procent økologi, efterfulgt af skolekantiner (79%), kantinerne i administrationen og driftsgård (78%), FFO og klubber (64%) og endelige ældre- og plejeområdet med 37 procent.

    Fakta

    Furesø Kommune er klimakommune og har indgået aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at reducere CO2-udledningen med 2 pct. pr. år.

    Grønt Regnskab viser, at CO2-udledningen blev reduceret på alle de områder der opgøres, fra 2008-2019:

    • 67 % økologi i køkkener
    • 55 % reduktion af brændstof i kommunens bilpark
    • 31 % reduktion af strøm
    • 14 % reduktion af vand
    • 5 % reduktion af varme
    • 5 % reduktion af vejlysning

    Kontakt:

    Lene Munch-Petersen (A) email: lmp@furesoe.dk

    Øjvind Vilsholm (Ø) email: oev@furesoe.dk

    By- og kulturdirektør Claus Torp email: clt1@furesoe.dk

    Kommunikation tlf.: 72354012 email: kommunikation@furesoe.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fureso-har-reduceret-co2-udledningen-med-56-procent?releaseId=13611029

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **