PRM / Ny fotoudstilling bryder tabu om mænd i krise

  Pressemeddelelse fra Kvinfo

  Den nye fotoudstilling En rigtig mand sætter fokus på sårbarhed og tabu og hvordan den almindelige opfattelse af, hvad 'en rigtig mand' er, ikke altid stemmer overens med virkeligheden.

  Udstillingen åbner torsdag den 19. november som markering af den internationale mandedag 2020.

  Undersøgelser viser, at nogle mænd falder rigtig dybt, når de er i krise. Det ses blandt andet i statistik for ensomhed og selvmord.

  16 unikke og ærlige historier om sårbarhed og krise

  En rigtig mand fortæller 16 historier i foto, tekst og lyd om mænd, der forsøger at finde deres ben igen, efter at de har mødt problemer og vold af forskellig art.

  Udstillingen er et unikt indblik i mændenes oplevelser, følelser og tanker. Den prisbelønnede dokumentarfotograf Andreas Haubjerg har fulgt mændene i flere måneder og fotograferet dem, mens de boede på Mandecentret. Udstillingen er mændenes egen fortælling og viser dem, mens de er allermest sårbare.

  "Min egen forståelse af, hvad en mand er, har ændret sig. I løbet af arbejdet blev jeg ved med at sige til mig selv, hvad hvis nu jeg havde siddet over for en kvinde, hvad havde min forståelse så været? Det har fået mig til at tænke på, hvordan vi ser på mænd i dag," siger fotograf Andreas Haubjerg.

  Mænd i bunden af statistikker

  Det vurderes, at 19.000 mænd årligt udsættes for partnervold, ligesom mænd er overrepræsenterede blandt hjemløse og dominerer selvmordsstatistikkerne. Samtidig går mænd 30 procent mindre til lægen og lever i gennemsnit kortere end kvinder.

  Årsagen til den dårlige placering i statistikkerne kan være, at mænd mangler et socialt netværk, hvor der er plads til dybe samtaler og sårbarhed. Mange mænd kan samtidig ikke identificere sig med at være i krise. Så længe, der ikke tales højt og åbent om problemerne, risikerer mænd, at krisen bliver dybere og at de ikke får den hjælp, de har brug for.

  Mand på mange måder: Mere åben opfattelse af maskulinitet

  Mandecentret og KVINFO har støttet udstillingen økonomisk for at give disse mænd mulighed for at fortælle deres egen historie og for at opfordre til endnu mere diskussion af maskulinitet og maskulinitetsopfattelser. Den gængse, snævre forestilling om 'en rigtig mand' skal ikke begrænse eller giver problemer. Tværtimod bør der være plads til at være mand på mange måder.

  "Vi har set frem til denne udstilling, for ikke nok med, at den viser mænds sårbarhed, så fortæller udstillingen noget endnu vigtigere, nemlig at uanset køn, har alle, som har været udsat for vold, ret til hjælp og opmærksomhed, og dette takker vi KVINFO for at støtte op om," siger Christina Kirkegaard, forstander for Mandecentret København.

  Åbent og modigt

  Også KVINFOs direktør glæder sig over udstillingen:

  "Som videnscenter om køn finder vi det utrolig vigtigt at sætte fokus på, hvordan mænd ofte falder dybt, når de falder. Det kunne gavne os alle og vores samfund, hvis man havde lov til at være mand på mange måder. Det bidrager disse mænd til at vise ved at fortælle åbent og modigt om deres sårbarhed," siger Henriette Laursen, direktør for KVINFO.

  Fotoudstillingen udstilles på Islands Brygge i København i samarbejde med Kulturhuset Islands Brygge og du kan opleve den fra den 19. november 2020 til den 19. januar 2021. Udstillingen er udendørs og frit tilgængelig for alle.

  Kontakt:

  Presse- og kommunikationsansvarlig i KVINFO, Mai Rasmussen
  Telefon: 50763382
  Mail: mairasmussen@kvinfo.dk

  Forstander for Mandecentret, Christina Kirkegaard
  Telefon: 50802880
  Mail: ck@mandecentret.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-fotoudstilling-bryder-tabu-om-maend-i-krise?releaseId=13604338

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **