PRM / Undersøgelse: Ekstremt høj COVID-smitte blandt udsatte i og omkring Paris

    Pressemeddelelse fra Læger uden Grænser (MSF)

    Med vinteren på vej lurer en stor risiko for massiv spredning af COVID-19 blandt udsatte som hjemløse og migranter. Midlertidige herberger giver hjemløse en seng for den kolde vinternat, men her risikerer de også at være i tæt kontakt med hinanden i længere tid – måske uden at hygiejnen i top. Og derfor kan herbergerne også blive COVID-epicentre. Det bekræfter en ny undersøgelse fra Frankrig nu også.

    Undersøgelsen viser, at over halvdelen af de udsatte, der har deltaget – fordelt på 14 steder i og omkring Paris, hvor de er tæt sammen – har været smittet med COVID-19.

    Det er Læger uden Grænser, der sammen med en samarbejdspartner har testet 818 udsatte på 10 nødherberg, to steder med maduddeling og to steder, hvor arbejdere er indkvarteret. Test, der skulle vise, om de udsatte – hjemløse, migranter, flygtninge, asylansøgere og uledsagede børn – havde antistoffer og dermed tidligere har været smittet med COVID-19.

    “Resultatet bekræfter, at spredningen af virussen er særligt stor under overfyldte og trange forhold, som for eksempel når mange mennesker deler værelse, bad og køkken,” siger Astrid Opstrup, sygeplejerske i Læger uden Grænser.

    I undersøgelsen kan man også aflæse en stor forskel i andelen af smittede fra sted til sted. Igen har det haft betydning, hvor mange mennesker der har været samlet, og hvor stor fysisk afstand de har kunnet holde.

    I nødherbergene spænder andelen af udsatte, der har haft COVID-19, fra 23 procent til 62 procent. På stederne med maduddeling er andelen 18 procent og 25 procent, og på de to steder, hvor arbejdere er indkvarteret, er den helt oppe på 82 procent og 94 procent.

    De alarmerende høje tal understreger, hvor vigtigt det er at sørge for, at de udsatte kan overholde forholdsregler, når de i løbet af vinteren har behov for at være mere indendørs og overnatte på midlertidige herberg. Hvis ikke, kan smitten eksplodere, advarer Læger uden Grænser.

    “Vi frygter at se en voldsom spredning af COVID-19, når kulden rammer, og udsatte i højere grad søger indenfor, hvor de ofte vil være tæt sammen. For at undgå det bør myndighederne indkvartere de udsatte på hoteller og overnatning med mulighed for enkeltværelser, som gør det muligt at holde afstand og tage de nødvendige forholdsregler, frem for store fællesarealer som gymnastiksale. De bør kun bruges som allersidste udvej,” siger Astrid Opstrup.

    Baggrund

    • Frankrig lukkede ned, da pandemien brød ud. Under nedlukningen flyttede myndighederne de udsatte væk fra gaden og ind i nødherberg, på hoteller og til større steder som sportshaller og gymnastiksale i og omkring den franske hovedstad.
    • Læger uden Grænsers hold har besøgt og behandlet patienter på over 70 af stederne i Paris, Val d’Oise and Seine-Saint-Denis, hvor de udsatte ofte lever og sover op og ned af hinanden.
    • I undersøgelsen er 818 personer blevet testet for antistoffer på 14 steder i slutningen af juni.
    • Undersøgelsen er lavet af Læger uden Grænser og the Institut Pasteur mellem 23. juni og 2. juli 2020 for at evaluere, hvor meget smitten breder sig, og for at forme strategier for, hvordan virussen kan forebygges blandt de udsatte.

    Kontakt:

    Presseansvarlig Signe Dalgas Damgaard tlf.: 41777446 email: sda@copenhagen.msf.org

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/undersogelse-ekstremt-hoj-covid-smitte-blandt-udsatte-i-og-omkring-paris?releaseId=13602290

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **