PRM / Ny analyse: Privates profit ved botilbud ligger på 2,4 pct.

    Pressemeddelelse fra SMVdanmark

    Udsatte borgere er “hæveautomater for private firmaer”, udtalte social- og indenrigsminister Astrid Krag for nyligt, da hun fremlagde et nyt forslag, der skal forhindre, at private, der driver sociale botilbud til udsatte, kan trække overskud ud af firmaet til sig selv.

    Men en ny analyse fra SMVdanmark viser, at overskuddene i den branche er meget små. Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark mener, at forslaget er et ideologisk korstog mod private virksomheder og blot vil begrænse kvaliteten af tilbuddene for de svage.

    “En overskudsgrad på 2,4 pct. er lavt sammenlignet med andre tilbud på velfærdsområdet. Det er typisk ikke pengene, der driver værket for de mennesker, der går ind på dette område. De er ildsjæle, der ønsker at gøre en forskel,” siger hun og fortsætter:

    “Det er derfor heller ikke profitten, men de få brodne kar i branchen, der er problemet. Grundlæggende skal der være profit på et marked for, at de private har lyst til at træde ind. De skal have forrentet deres penge, og de løber en risiko. Den samme profit til fx at dække risikoen, finder man i øvrigt i det offentlige. Det bliver bare gemt i de offentlige kasser,” påpeger Mia Amalie Holstein og tilføjer:

    “Hvis man gerne vil af med den overnormale profit, så skal man sørge for, at der er konkurrence på markedet, for så går profitten mod nul. Man skal i hvert fald ikke skabe et offentligt monopol, for det er ikke effektivt, og vi ved ikke, om vi bruger ressourcerne på det rigtige.”

    Ingen profit – færre udbud

    59 pct. af tilbuddene på området er private, og tæt på hvert tredje af dem udtager profit. Mia Amalie Holstein frygter, at der vil blive færre tilbud at vælge imellem for denne svage gruppe, hvis man forbyder profit.

    “Selv ildsjæle har brug for et overskud, der kan dække den risiko, de løber, ved at investere i virksomheden, og få en forrentning, der som minimum svarer til, hvad man kan få andre steder. Fjerner vi muligheden for profit, fjerner vi de private udbydere,” siger hun.

    “Så i stedet for at forbyde profit, burde man skærpe tilsynet. Fx kigge de virksomheder efter i sømmene, som trækker mange penge ude af virksomhederne. Det er vigtigt at slå hårdt ned på de få, der svindler. De bør ikke agere på dette marked, og dem skal vi have fat på. Men den rigtige metode er ikke at forbyde profit, for det vil få de private virksomheder til at trække sig ud af markedet, styrke det offentlige monopol og give borgerne et one-size-fits-all tilbud, der alt i alt sænker kvaliteten af tilbuddene,” siger hun.

    Fuld tilfredsheds med de private

    SMVdanmarks analyse viser også, at der er stort set samme tilfredshed med de offentlige og de private tilbud. Faktisk er tilfredsheden med de private tilbud en anelse højere end ved de offentlige.

    “Det samlede billede er, at de private leverer en ydelse med et meget lille overskud, der er mindst lige så godt som de offentlige – hvis ikke bedre. Bliver regeringens forslag til virkelighed, får kommunen et slags monopol på området, hvilket giver en mere ineffektiv sektor. Private aktører har en stor interesse i hele tiden at tænke innovativt og blive bedre og mere effektive. Det incitament har en kommunal aktør med monopolstatus ikke,” siger Mia Amalie Holstein.

    Kontakt:

    Kommunikationschef David Elmer tlf.: +45 53 85 53 70 email: elmer@smvdanmark.dk

    Cheføkonom Mia Amalie Holstein tlf.: 53 55 71 77 email: holstein@smvdanmark.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-analyse-privates-profit-ved-botilbud-ligger-pa-24-pct?releaseId=13601391

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **