PRM / Mere plastikemballage er ikke løsningen på madspild

    Pressemeddelelse fra Plastic Change

    Vi har ifølge FN’s målsætning 10 år til at halvere vores madspild men det er vigtigt, at vi i forsøget på at opnå det mål ikke eskalerer et andet problem, der allerede er ubæredygtigt nemlig den stigende mængde af plastikemballage affald.

    Lige nu ser vi uhensigtsmæssig overemballering af varer, multiemballager hvor et plastiknet med flere citroner har en anden plastikhank om sig, “klar til at spise” mademner som opskåret frugt, samlebånds-forsmurt sandwiches, salater, sushi mv. med kort levetid på hylderne.

    Plastikproduktion og plastikemballage udgør et stigende ressource-, CO2, miljø og økonomisk problem da vi producerer og forbruger for meget, som efter et kort livsformål som fødevareemballage skal håndteres som i et genanvendelsesaffaldssystem, der også er CO2 tungt og samtidig en forsættelse af den lineære økonomi, som vi også prøver at gøre op med. Dertil kommer stigende bekymring over de titusindvis af ukendte kemikalier som plastikemballager indeholder, som i mange tilfælde smitter af på de fødevarer, som emballagen skulle være designet til at beskytte, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende for mennesker.

    Genanvendelse og plastikemballage spiller en rolle i fremtidens cirkulære økonomi, men vi skal reducere mængden og kompleksiteten af emballager og gentænke vores produktionssystemer. Vi bør i langt højere grad fokusere på forebyggende initiativer, hvor vi kigger på systemerne i fødevareproduktionen, bestræber os på kortere forsyningskæder for at sikre kvalitetsfødevarer fra jord til bord. Ved lokal produktion, agroøkologi, nulemballage butikker og genbrugs- og påfyldnings returemballager og logistik, samt innovation i nye emballeringsformer kan vi både minimere madspild og plastikaffald.

    Ingen er uenige i, at vi skal reducere madspild, men vi er nødt til at slå flere fluer med et smæk. og Plastikemballage som har til formål at kompensere for en grundlæggende ubæredygtig fødevareproduktion bør aldrig blive en del af den cirkulære økonomi.

    Kontakt:

    Strategisk Direktør Anne Aittomaki tlf.: 26142070 email: aa@plasticchange.org

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/mere-plastikemballage-er-ikke-losningen-pa-madspild?releaseId=13600920

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **