PRM / Brug for større fokus på teknisk virusbekæmpelse

    Pressemeddelelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

    Hovedparten af 2020 har stået i coronapandemiens tegn. Og meget tyder på, at denne type virusudbrud kan risikere at blive en tilbagevendende udfordring. Alligevel fylder virusforebyggelse ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne forsvindende lidt, når danske bygninger opføres eller renoveres – til trods for at den nødvendige teknologi allerede findes på markedet.

    “Generelt er der meget stort fokus på laveste her og nu-pris, når byggeprojekter udbydes. Og så bliver muligheden for at bruge den tilgængelige teknologi til at virussikre bygningerne ofte “overset” til trods for, at man ved at bruge disse muligheder faktisk kan gøre ganske meget for både at inddæmme og begrænse spredningen af virusudbrud som Covid-19,” forklarer Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

    Som eksempler på løsninger, der kan hjælpe med at bremse virusudbredelsen nævner han håndfri betjening af vandhaner og afbrydere, berøringsfri åbning af døre, antalsregulering via automatisk persontælling, kamerabaseret feberscanning, toiletter, som automatiske skyller ud og automatisk tænd/sluk af lys.

    “Der er med andre ord tale om kendte teknologier, som kan gøre en stor forskel, men som alt for ofte droppes af økonomiske årsager. Det til trods for, at den ekstra investering, der skal til, faktisk er forsvindende lille i forhold til den samlede regning for nybyggeri eller renovering,” vurderer Simon O. Rasmussen.

    Han bakkes op af Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet.

    “Fysisk afstand giver altid en vis beskyttelse men er ikke så effektiv en løsning mod infektioner, der smitter via aerosoler. Derudover kan man jo ikke altid undgå at røre ved tin som fx vandhaner eller dørhåndtag, så i de tilfælde vil jeg klart vurdere, at tekniske løsninger er et godt supplement,” siger Allan Randrup Thomsen og uddyber:

    “Eksempelvis vil jeg mene, at tekniske løsninger omkring døråbning, vandhaner og sæbedispensere – kombineret med engangspapirhåndklæder – kan sikre toiletbesøg, som jo i sagens natur er noget, vi har svært ved at undgå. På samme måde vil teknologier som følere, der kan registrere nærhed i stedet for at skulle trykke på knapper i fx en elevator, vil være et godt supplement til den øvrige indsats for at bremse en eventuel virus,” siger Allan Randrup Thomsen.

    Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer man til en generel holdningsændring, når nye byggeprojekter indledes.

    “Man bør i hvert fald overveje, om det ikke er værd at inkludere virushæmmende installationer som en del af det samlede projekt – især når der er tale om bygninger med mange og/eller skiftende brugere,” anbefaler Simon O. Rasmussen.

    Kontakt:

    Yderligere oplysninger:
    Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 60 69 88 91
    Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet – mobil: 24 80 46 12

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/brug-for-storre-fokus-pa-teknisk-virusbekaempelse?releaseId=13599552

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **