PRM / Jyllands ældste kongelige monument, Høj Stene, åbner i efterårsferien

  Pressemeddelelse fra Moesgaard Museum

  Moesgaard Museum rekonstruerer i september måned gravmonumentet Høj Stene ved Vejerslev i Favrskov Kommune, og fra 9. oktober 2020 er området åbent for guidede ture og besøg på egen hånd.

  Høj Stene er et genfundet gravmonument, som er formet som et skib - en såkaldt skibssætning. Stedet nævnes allerede i optegnelser fra 1600-tallet, men en del af gravmonumentets sten blev med tiden fjernet, og den præcise beliggenhed gik i glemmebogen.

  Inden for de senere år har arkæologer fra Moesgaard Museum genfundet stedet, hvor skibssætningen har ligget. Det skete ved hjælp af en slags radarapparater, der kunne påvise, hvor skibssætningens sten havde stået, og resultaterne blev bekræftet af arkæologiske undersøgelser på stedet.

  I midten af skibssætningen har arkæologerne fundet guld, der viser, at monumentet har været brugt til et begravelsesritual for en særlig magtfuld person - muligvis en konge eller dronning - der på det tidspunkt regerede i det centrale Jylland.

  Det meste af guldet er smeltet, fordi det har været udsat for meget høj varme på et ligbål, men mindre guldstykker er bevaret. På enkelte stykker er der en ornamentik, som viser, at begravelsen har fundet sted i den senere del af jernalderen omkring år 600.

  Genopdag historiens vingesus

  Nu bliver det igen muligt at besøge monumentet, når Moesgaard Museum rekonstruerer skibssætningen med 2-4 meter høje sten placeret i en 80 meter lang spidsoval formation. Stenene rejses i løbet af september.

  I uge 42 - i skolernes efterårsferie - inviterer Moesgaard Museum på guidede ture, hvor museets guider på levende vis fortæller historien bag monumentet. Billetter til de guidede ture sættes til salg på museets hjemmeside www.moesgaardmuseum.dk fra starten af september.

  "Det er svært at forstå, hvor stort det her monument er uden en rekonstruktion. Så vi er utroligt glade for, at vi med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har fået mulighed for at rekonstruere skibssætningen. Det sikrer, at dette enestående stykke af Danmarkshistorien bliver formidlet til de forhåbentlig mange besøgende og bevaret for eftertiden. Når først stenene står der i over to meters højde i en skibsformation, så tror jeg, vi vil blive overrasket over, hvor imponerende dette monument i virkeligheden har været," siger direktør Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum.

  Håb om turistmagnet i kommunen

  I Favrskov Kommune glæder man sig over rekonstruktionen af monumentet og etablerer i forbindelse med åbningen stiadgang, særger for pr-materialer og skiltning til det, der kan blive en vigtig turistattraktion i kommunen.

  "Genskabelsen af Høj Stene er helt enestående og har potentiale til virkelig at sætte Vejerslev og Gudenåen på Danmarkskortet. Der skal lyde en stor tak til Niels Due Jensen fra Ormstrup Gods, der ejer jorden. Han har gjort det muligt at rekonstruere monumentet på sin oprindelige placering, og jeg håber, at besøgende fra nær og fjern vil få en storslået oplevelse her. En oplevelse, der på samme tid rummer natur, kultur og historie." siger Nils Borring, borgmester i Favrskov Kommune.

  Såvel de arkæologiske og geologiske undersøgelser som rekonstruktionen af monumentet er sket med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

  Den genskabte skibssætning indvies ved et arrangement for fonde, presse og særligt indbudte torsdag 8. oktober kl. 14.00.

  Yderligere information kan fås hos:

  Lars Krants Larsen, arkæolog og afdelingsleder på Moesgaard Museum, 60 20 27 51, lkl@moesgaardmuseum.dk

  Nils Borring, borgmester i Favrskov Kommune, 30 30 82 24, borgmester@favrskov.dk

  Fotos/illustrationer

  Arkæologer fra Moesgaard Museum besigtiger stenene, som skal bruges til rekonstruktionen af gravmonumentet Høj Stene. Foto: Michael Johansen, Foto/Medieafdelingen - Moesgaard Museum.

  Rekonstruktionstegning af den mægtige skibssætning Høj Stene den dag for omkring 1400 år siden, hvor kongen begynder sin rejse til det hinsidige med et stort ligbål. Grafik: Eric Sosa, Moesgaard Museum.

  Delvist smeltede rester af guld- og bronzegenstande fra den rige brandgrav i skibssætningen. Blandt guldfundene ses et stykke dekoreret guldblik, der daterer graven til yngre jernalder, omkring 600 e.Kr. Foto: Rógvi N. Johansen, Foto/Medieafdelingen - Moesgaard Museum.

  Fakta om Høj Stene

  • Mulig kongegrav fra år 600
  • Ligger ved Gudenåens bred i Vejerslev Skov
  • Genfundet i 2017 af arkæologer fra Moesgaard Museum
  • Skibssætning (stenformation) rekonstrueres af Moesgaard Museum i september 2020
  • Indvies 8. oktober 2020 og er herefter åben for guidede ture og besøg på egen hånd.

  Læs mere på moesgaardmuseum.dk

  Kontakt:

  Yderligere information kan fås hos:

  Lars Krants Larsen, arkæolog og afdelingsleder på Moesgaard Museum, 60 20 27 51, lkl@moesgaardmuseum.dk

  Nils Borring, borgmester i Favrskov Kommune, 30 30 82 24, borgmester@favrskov.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/jyllands-aeldste-kongelige-monument-hoj-stene-abner-i-efterarsferien?releaseId=13599034

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **