PRM / Når danskerne griller går regnskoven op i røg

    Pressemeddelelse fra WWF Verdensnaturfonden

    Det viser en helt ny undersøgelse fra WWF Verdensnaturfonden, som har fået analyseret en lang række af de mest populære grillkul -og briketter, der er tilgængelige på det danske marked. Undersøgelsen er lavet af det tyske Thünen Institut, der med speciale i analyser af træ helt ned på gen-niveau tidligere har lavet lignende undersøgelser af både det britiske og tyske marked for grillbriketter.

    I den nye undersøgelse fandt forskerne spor af tropisk træ i fem ud af syv af de danske prøver. Men det fremgår ikke på pakkerne med grillbriketter. Samtidig er værdikæden svær at gennemskue som almindelig forbruger, fordi produktionen af briketter i høj grad foregår ulovligt og ukontrolleret.

    Det betyder, at de mange grill-glade danskere uden at vide det risikerer at købe grillbriketter, som har dyrebar skov og vigtige ikoniske arter som tiger, gorilla og chimpanser på samvittigheden.

    – Det er skrækkeligt, at danskerne uforvarende medvirker til at fælde helt unik tropisk skov, fordi vi ikke ved nok, om de grillbriketter, vi køber. Op mod en million arter er i dag i fare for at uddø, fordi deres levesteder ødelægges, når regnskoven fældes. Hvis vi ikke tager ansvar for, hvor de varer, vi køber, kommer fra, så går det i sidste ende ud over os selv – fordi flere og flere områder bliver ubeboelige for både dyr og mennesker, siger Bo Øksnebjerg, som er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

    Danmark importerer knap 12.000 tons kul hvert år. Det lægger beslag på 24.100 hektar land, eller hvad der svarer til et areal lidt større end Møn.

    Politikere og detailbranchen skal tage ansvar

    Som en del af analysen er grillbriketter med FSC-mærket også undersøgt, og prøverne levede op til alle krav og standarder. Derfor er rådet til danskerne også helt klart: Kig efter FSC-mærket og kræv det i butikkerne, hvor du handler.

    – Danskerne skal kunne grille, som de har lyst. Vi håber at bedre og mere information om kullenes oprindelse, og en lovgivning der forhindrer import af uforsvarligt producerede varer, kan forhindre at mere regnskov bliver fældet. Vi har alle en forpligtelse til at beskytte naturen. Danskerne skal købe FSC-mærket kul, detailkæderne skal gøre det let at finde dem, og politikerne skal gøre det ulovligt at producere og importere andet. FSC er i dag den bedste garanti for, at produktet ikke er skyld i afskovning af værdifuld skov, siger Bo Øksnebjerg.

    I dag er kul ikke dækket af EU’s tømmerforordning, og derfor kan Danmark helt lovligt importere kul med afskovning og korruption på samvittigheden. Tømmerforordningen bliver genforhandlet efter sommerferien, og der skal Danmark selvfølgelig sørge for, at importen af kul også omfattes, så det i det mindste er lovligt produceret, afslutter Bo Øksnebjerg.

    FAKTA OM UNDERSØGELSEN
    Tyske Thünen Institut med speciale i analyser af træ ned på gen-niveau står bag analysen. Instituttet har tidligere lavet lignende undersøgelser af både det britiske og tyske marked for grillkul.

    Den danske undersøgelse består af 14 prøver på tværs af supermarkeder, byggemarkeder og tankstationer.

    5 ud af 7 prøver uden certificering indeholdt problematisk tropisk træ.

    Tropiske arterne som Fabaceae og Combretaceae var særligt fremtrædende.

    5 prøver var FSC-certificeret og levede op til krav og standarder.

    Kontakt:

    Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, træffes via pressechef Kasper Kankelborg på kasper.kankelborg@wwf.dk eller +45 26 13 57 71.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nar-danskerne-griller-gar-regnskoven-op-i-rog?releaseId=13596123

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **