PRM / Var det Tollundmandens historie?

    Pressemeddelelse fra Creative Management

    Det er sjældent, at forfattere kaster sig over, at skrive spændingsromaner der foregår i oldtiden. Men det har Leila Joensson gjort, med ildhu, og det snart sagnomspundne Moesgård Museum i Højbjerg ved Århus, dannede torsdag d. 25. juni en festlig “formidlingsramme” om bog-receptionen på Moesgaard Museets skønne terrasse, hvor der blev serveret stærke kolde forfriskninger, af Juelingekvindens Bryg (oldtidsbryg) fra Skads Bryggeri, i anledningen af udgivelsen af den historiske roman Harigasti Solutio – Fuldbyrdelsen.

    Romanen er 3. bind i den fiktive slægtshistorie om “Harigasti”, der beskriver en familie i førromersk Jernalder, som igennem flere generationer udkæmper stammekrige, og bevæger sig over lange afstande i datidens Europa og De Britiske Øer. Bøgernes plot er baseret på virkelige hændelser og arkæologiske fund, i spændet mellem fiktion og fakta. Det er spændende historisk formidling, når arkæologiske fund levendegøres i fortællingen om Harigasti slægten. Trilogiens fiktive stamfader er inspireret af Tollundmanden, der blev fundet i en mose nær Silkeborg i 1950.

    I trilogiens 1. bind, Harigasti-Hærgæsten, møder vi Tollundmanden under navnet Laurentius Gaius Nobilis, en romersk soldat, der drager mod nord på en farefuld færd. Laurentius (Harigasti) er udsendt af det romerske senat med det ene formål at “studere” de keltiske og germanske stammer og vende tilbage til Rom med oplysninger om “de vilde folk”. I nutid er fortællingen lokalt funderet (i Midtjylland) med stærke europæiske forbindelser. Læseren tages med på rejser gennem datidens Europa. I Danmark foregår historien bl.a. på den Kimbriske Halvø (Jylland), hvor Kimbri-folket – en stamme i en tid med præstinder, guder og hvor magtfulde høvdinge styrer folk og trælle, og hellige menneskeofringer og barske beskrivelser af stammekrige hører tiden til. Hos Kimbri-folket møder Laurentius kærligheden. Den korte alliance trækker trilogien helt op til Harigasti Solutio. Leila Joensson fortæller om bogens tilblivelse

    “Med trilogiens 3. bind, Harigasti Solutio – Fuldbyrdelsen, slutter fortællingen om hærgæsten, men det betyder ikke, at historien er slut”, siger Leila Joensson med et glimt i øjet. Trådene samler sig her om Harigasti slægten gennem 3 generationer. Gæsterne lytter opmærksomt til de små spændingsmættede uddrag fra bogen.

    Fortællingen om Harigasti-slægten pressede sig på
    “Ideen til bogen opstod ,da jeg stod ansigt til ansigt med moseliget af Tollundmanden på Silkeborg Museum for år tilbage. Jeg tænkte; hvad er hans historie?” Leila Joensson gestikulerer engageret. “Pludselig pressede fortællingen og historien sig frem. Det tog hurtigt om sig, for hvem er “danskerne” egentlig efterkommere af? Men det er jo ikke nok at skrive fiktion, for selv fiktion i en slægtsroman som denne, er bundet op på et utroligt omfattende researcharbejde”. Forfatterens indgående kendskab til jernalderens periode er bl.a. opnået gennem et årelangt samarbejde med det historiske værksted “Vikingelandsbyen” i Risby og livslang research i “kelternes” historie.

    Efter 24 år som pædagog og lærer, besluttede hun sig for at skifte profession i 2018. “Bøgerne var ligesom gået foran mig. Jeg har altid gerne ville læse arkæologi, og i dag læser jeg kandidatuddannelsen i Keltisk arkæologi i Wales,” fortæller hun og understreger, at det aldrig er for sent at skifte spor. “Harigasti-bøgerne har taget mig ud på en rejse, fra Jyllands moser – til Slovenien, hvor kriger-hjelmen, der pryder forsiden af Harigasti Solutio – Fuldbyrdelsen, er fundet. Sporene fører videre til Italien, Frankrig, Holland, Tyskland og Britannia (England). I enverden der på den tid, endog ikke var kortlagt til fulde, men berejst – som det ses i det arkæologiske materiale.”

    Med Harigasti Solutio – Fuldbyrdelsen, der netop er udkommet, beskrives de romerske styrkers fremmarch over kontinentet. Laurentius’ (Harigasti) søn, den nu forældreløse Eik (Harigasti Teiva), søger tilbage til sine rødder.
    I mødet med fortiden får Eik indsigt i sin egen historie. Han føler sig delt mellem flere verdener. Kan han samle kimbri-folket, som det dengang hed, igen og forberede dem på tiden, der kommer?

    Kontakt:

    For yderligere information kontakt Leila Joensson via https://leilajoensson.com/ eller forlaget www.mellemgaard.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/var-det-tollundmandens-historie?releaseId=13595964

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **