PRM / Ny årsrapport: Kræftpatienter og pårørende bruger Kræftrådgivningen i Odense mere

    Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse

    Når man får kræft, kan der være behov for rådgivning og støtte fra Kræftens Bekæmpelse. Det viser en ny årsrapport. Kræftpatienter og pårørende har henvendt sig 10.204 gange i Kræftrådgivningen i Odense i 2019. Det er en stigning på 13 procent, hvis man sammenligner med tallene fra året før.

    Den store stigning vidner om, at kræftrådgivningen udfylder en vigtig rolle for kræftpatienter og pårørende, fortæller rådgivningsleder Vivi Brandt Rasmussen:

    – Det gør mig glad, at vi får så mange henvendelser, og at vi kan hjælpe i en svær tid, både med svar på spørgsmål, individuel rådgivning og fællesskaber med andre, der er i samme situation, siger Vivi Brandt Rasmussen.

    Kræftrådgivningen ligger tæt på den kræftbehandlende afdeling på OUH. Den beliggenhed medvirker uden tvivl til, at så mange henvender sig for at få hjælp, mener Vivi Brandt Rasmussen.

    – Det betyder meget, at vi ligger her ved sygehuset, så det er nemt at komme herhen. Når man er midt i en kræftbehandling er overskuddet til at opsøge hjælp og støtte ofte lille. Det skal være let at finde os og komme forbi. Også bare for at få en kop kaffe i ventetiden inden behandlingen, forklarer hun.

    Vi får hjælp til vores kaos

    En af dem, der har brugt Kræftrådgivningen i Odense er 40-årige Rene Nielsen og hans kone Pernille, der er uhelbredeligt syg af kræft.

    – I kræftrådgivningen kan man virkelig tanke op. Vores rådgiver spørger om de ting, ingen andre tør at spørge om. Hun hjælper med at få sat kaos inde i hovedet i system, det er hun sindssygt skarp til. Hun siger, at jeg selv har gjort det, og det har jeg jo også. Men det at have én til at vise vejen har været alfa og omega for mig, siger Rene Nielsen.

    Rådgiveren har blandt andet hjulpet Rene og Pernille med at få talt om begravelse og livstestamente. Emner, som Pernille gerne ville tale om, men som Rene havde svært ved.

    – Jeg var en kryster og flygtede, når Pernille ville tale om begravelse. jeg tror, at det er meget typisk for os mænd. At vi skal være så stærke, men de ting, der gør virkelig ondt, har vi svært ved at snakke om. Det er kanon at have en rådgiver, der sørger for, at man får taget de snakke, der gør så sindssygt ondt. Nu har vi styr på det, og papiret ligger i skuffen. Og man føler sig jo en halv meter højere bagefter, siger Rene Nielsen.

    – Det kan være livsomvæltende at få at vide, at man har fået en kræftsygdom. Derfor er det altid godt at møde en af vores rådgivere og tale om situationen. Det kan nogen gange også være nemmere at tale med andre end den tætte familie, om de tanker og følelser man bærer rundt på, siger Vivi Brandt Rasmussen.

    – Og hvis det ikke er en rådgivningssamtale, man har brug for, men at møde andre i samme situation eller deltage i aktiviteter, så har vores kræftrådgivning en bred vifte af muligheder, siger Vivi Brandt Petersen.

    Gratis tilbud – alle er velkomne

    Alle kræftpatienter og pårørende er velkomne i kræftrådgivningerne landet over.

    Her kan man få rådgivningssamtaler, samtalegrupper, motion, yoga, mindfulness, walk-and-talk i naturen, mandenetværk og meget mere.

    Mange kræftpatienter og pårørende kommer også for at møde andre i samme situation og udveksle tanker og erfaringer i forbindelse med kræftsygdommen.

    Rådgivningstilbuddene er gratis at benytte sig af og finansieret gennem danskernes støtte til kræftsagen.

    Corona-information: Normalt kan man altid komme forbi i kræftrådgivningen og få en rådgivningssamtale. Grundet corona er kræftrådgivningen pt åben for alle, men kun med forudgående tidsbestilling.

    Læs mere om Kræftrådgivningen i Odense
    https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/raadgivning/radgivninger/region-syddanmark/odense/

    Kontakt:

    Presse- og kommunikationsrådgiver, Kræftens Bekæmpelse
    Didder Oppermann
    21151331
    biropp@cancer.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-arsrapport-kraeftpatienter-og-parorende-bruger-kraeftradgivningen-i-odense-mere?releaseId=13595236

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **