PRM / Bekymring for havene får forbrugerne til at ’stemme med gaflen’

  Pressemeddelelse fra MSC - Marine Stewardship Council

  Undersøgelsen lanceres d. 8. juni, der af FN er udnævnt til "World Oceans Day".

  Oceanerne er hjem for op mod 80 % af klodens liv, og fisk og skaldyr er en vigtig proteinkilde for mere end 3 milliarder mennesker over hele kloden. Imidlertid er overfiskning udbredt til omkring 1/3 af alle klodens fiskerier, mens yderligere 60 % fiskes til grænsen.

  Overfiskning, klimaforandringer og forurening lægger et stort pres på vores have
  "Selv om der sker fremskridt mange steder på kloden, er det vigtigere end nogensinde, at forbrugerne understøtter det bæredygtige fiskeri", siger landechef i MSC, Ole Schmidt og fortsætter: "Vi har et godt udgangspunkt, for vores undersøgelse viser, at folk tager truslen alvorligt, og at de faktisk bekymrer sig om, hvor deres fisk og skaldyr kommer fra."

  Med mere end 20.000 besvarelser fra personer på tværs af 23 lande, er der tale om den største undersøgelse af sin art, og resultaterne viser at forbrugerne allerede er i fuld gang med at omlægge deres vaner og indkøb for at beskytte fiskene og livet i havet.

  • 6 ud af 10 forbrugerne (58%) svarer, at de har ændret deres indkøb af fisk og skaldyr.
  • De ændrede vaner giver sig udtryk på mange måder; nogle køber andre mærker (23%), andre arter (17 %) eller køber dem et andet sted (15 %).
  • Det er især de yngre forbrugere, der har ændret adfærd. Således er det hele 74 % af de 18-24 årige, der har ændret adfærd, mens det 'kun' er 49 % af dem over 55. Blandt de yngre er der også en tendens til helt at afholde sig fra at spise fisk og skaldyr - hvilket nok skal ses i sammenhæng med udbredelsen af veganisme.
  • Og forbrugerne er klar til at agere; 8 af 10 (78 %) siger de er parate til at gøre endnu mere i fremtiden for at hjælpe med at beskytte havene.
  • 65 % er enige i, at det gør en forskel at købe fisk og skaldyr fra bæredygtige kilder.
  • Til gengæld er det kun 41 %, der siger de har lagt mærke til miljømærkede produkter, når de købte ind.

  "Her har vi en udfordring", indrømmer Ole Schmidt. "Vores opgave som organisation er jo netop at gøre det muligt for forbrugerne at foretage det bæredygtige valg", forklarer han. "Men hvis forbrugerne slet ikke kigger efter miljømærker som vores, nytter det ikke så meget, at der er masser af bæredygtige produkter på hylderne, man kan vælge."

  - - -

  Det danske fiskeri er blandt de fiskerier i verden, der er længst fremme mht. at opnå MSC-certificering som bæredygtigt fiskeri.

  "Fra vores perspektiv er der al mulig grund til at være stolte af det danske fiskeri - både de store og de små."

  Der er stadig udfordringer - både i Østersøen, i Nordsøen og længere nordpå i Nordatlanten. "Men en forudsætning for at vi kan løse dem er, at landene - og fiskerne - arbejder sammen om at skabe en bæredygtig forvaltning. Når vi kan påvise, at man bliver belønnet af forbrugerne for at fiske bæredygtigt, så hjælper det også på lysten til sikre en bæredygtig forvaltning", slutter Ole Schmidt.

  Kontakt:

  Landechef Ole Schmidt tlf.: +45 2243 0546 email: ole.schmidt@msc.org

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/bekymring-for-havene-far-forbrugerne-til-at-stemme-med-gaflen?releaseId=13594574

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **