PRM / Musik i en tid med corona – forskning bag fænomenet Faber

  Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Arts

  Fællessang har her til lands og mange andre steder i verden oplevet en helt enorm - og en lille smule uventet - opblomstring under coronakrisen. Balkonsang og corona-covers er simpelthen blevet modgiften mod social isolation og ensomhed.

  Forskerne har længe vidst, at musik har spillet en helt central rolle med at skabe fællesskabsfølelse hele vejen igennem menneskets ældgamle udviklingshistorie. Da homo sapiens flyttede sammen i større grupper, var fysisk berøring mellem alle gruppemedlemmer ikke længere praktisk muligt. Derfor mener man, at musik, sang og dans blev en måde til at knytte sociale forbindelser og samhørighed på.

  Faktisk så man den samme evolutionære mekanisme på spil, før coronakrisen for alvor satte begrænsninger for fysiske forsamlinger, fx når man skrålede med på nationalsangen på fodboldstadion, sang salmer i kirken eller fødselsdagssang for venner og familie. Nu til dags tilbyder moderne informationsteknologi en kærkommen måde, hvorpå man kan synge, spille og danse sammen på tværs af fysiske afstande.

  Global undersøgelse af vores musikadfærd under pandemien

  Den store musikaktivitet skal nu undersøges i et stort, internationalt forskningsprojekt "Music in times of the COVID-19 pandemic", som adjunkt Niels Chr. Hansen fra Aarhus Institute of Advanced Studies og Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet har været med til at initiere. Den første del af projektet omhandler indsamling af eksempler på corona-relaterede musikvideoer i en stor crowd-sourced database. Herefter er fokus i næste del at studere og analyse disse videoer sammen med data fra de sociale medier samt at foretage eksperimenter online.

  Sammen med sin kollega Melanie Wald-Fuhrmann fra Max Planck-Instituttet for Empirisk Æstetik i Frankfurt har Niels Chr. Hansen desuden startet et globalt netværk for forskere, der undersøger musikkens rolle under coronakrisen. Efter ganske få dage tæller netværket allerede over 150 forskere fra mere end 115 universiteter og firmaer i 30 lande.

  Niels Chr. Hansen og kollegaerne har en række hypoteser om vores lytte- og musikvaner, bl.a. at musik kan bidrage til at skabe social sammenhængskraft, fungere som socialt surrogat, eller som eskapisme.

  "Det at lytte til musik alene er tilsyneladende blevet vigtigere for folk nu under coronakrisen. Musik udgør ofte en baggrund for andre aktiviteter såsom husarbejde, studieopgaver og hjemmearbejde, men musik sættes også mere på, når der slet ikke foregår noget andet. Musiklytningen ser helt konkret ud til at have fået større betydning i folks liv og bruges i høj grad til at tackle følelsesmæssige kvaler," fortæller Niels Chr. Hansen om de første spæde data fra undersøgelsen.

  "Desuden viser undersøgelsen indtil videre, at det er blevet populært at lytte til musik fra ens formative ungdomsår, hvilket måske kan give en følelse af tryghed ved at vende tilbage til dengang, før verden gik af lave", tilføjer Niels Chr. Hansen.

  Dataene fra undersøgelsen kan hjælpe os med at forstå, hvorledes musik hjælper mennesker i en krisesituation, såsom coronakrisen, og forberede os bedre på lignende situationer i fremtiden. Denne viden kan også bidrage til at udvikle kliniske og terapeutiske interventioner eller ‘best practices' for, hvorledes musik kan afhjælpe ensomhed og social isolation inden for fx sundhed, velfærd, psykologi og rumfart.

  Mere om netværket

  Forskernetværket repræsenterer omkring 30 fagligheder, herunder musikvidenskabsfolk, antropologer, dataloger, psykologer, musikterapeuter, læger, musikere, komponister, filosoffer, lingvister og hjerneforskere.

  Niels Chr. Hansen er indtil videre involveret i projekter, der undersøger musikalske lytte-, synge- og spillevaner før og under coronakrisen, amatør- og professionelle musikeres motivation for at dele musik med andre online, coronamusikkens bestanddele og brugen af populære hashtags om musik og COVID-19 på Twitter og YouTube, såsom #coronasongs, #quarantunes, #covidance, #pandemix og #songsofcomfort.

  Læs mere her: https://www.aesthetics.mpg.de/en/research/department-of-music/music-in-times-of-the-covid-19.html

  Deltag selv i undersøgelsen om musik og COVID-19: https://ucdpsychology.qualtrics.com/jfe/form/SV_5gS0eAjaP6XTzKZ

  Bidrag til databasen med video, hashtags og mediedækning af musik under COVID-19 pandemien: https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=GV9DN8Y5UK15

  Kontakt:

  Niels Chr. Hansen
  nchansen@aias.au.dk
  Mobil: +4525338833

  Aarhus Institute of Advanced Studies, AIAS
  Center for Music in the Brain
  Aarhus Universitet
  Høegh-Guldbergs Gade 6B
  DK-8000 Aarhus C
  Denmark
  Twitter: @nielschr_, @AIAS_dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/musik-i-en-tid-med-corona-forskning-bag-faenomenet-faber?releaseId=13593283

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **