PRM / Huspriserne falder, fordi sælgerne giver større afslag i prisen

    Pressemeddelelse fra Boligsiden.dk

    Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på villaer og rækkehuse i Danmark dalede i marts måned med en halv procent. Det svarer til, at prisen er faldet fra 14.435 kroner per kvadratmeter i februar måned til de nuværende 14.368 kroner per kvadratmeter i marts måned.

    Det viser de nye marts-tal fra Boligsidens Markedsindeks, der som altid er beregnet ud fra et glidende gennemsnit i de seneste tre måneder.

    Dykker vi længere ned i tallene og isolerer ugerne i marts, viser det sig samtidig, at der særligt i den sidste halvdel af måneden er sket en udvikling, og at den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse i marts alene er faldet med to procent.

    “De seneste uger er der færre, der har sat nye boliger til salg, og der er et lavere antal købere, der er klar til at handle. Det påvirker alt andet lige også huspriserne, som vi i de seneste to-tre uger har set falde med to procent,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

    Flere sælgere er klar til nedslag i prisen

    Når det er sagt, bliver der stadig handlet boliger på det danske boligmarked. Og for at finde forklaringen bag prisfaldet, skal vi rette blikket mod selve købssituationen.

    I takt med de dalende huspriser, viser der sig nemlig også en stigning i det beløb, som sælgerne er klar til at slå af den samlede pris for at få handlen i hus.

    Konkret viser de nye tal for marts måned alene, at der for hver kvadratmeter handlet hus er givet et nedslag på 583 kroner. I februar lå det beløb på 510 kroner per kvadratmeter. Det svarer til, at det gennemsnitlige nedslag i prisen for et standardhus på 140 kvadratmeter er steget med lidt over 10.000 kroner fra februar til marts.

    “Tingene har udviklet sig meget hurtigt igennem de seneste uger, og det har skabt en situation, hvor der er givet større nedslag i priserne. Det er en afledt effekt af, at flere af sælgerne er interesseret i at få lukket handlen, og der samtidig er flere boligkøbere, der står med et dyrere boliglån, og derfor forsøger at få et nedslag i prisen,” forklarer Birgit Daetz.

    Yderligere fald inden fremgang

    Med udsigt til en gradvis genåbning af Danmark efter påske er der grund til forsigtig optimisme i forhold til fremtiden på boligmarkedet.

    “Jeg forventer, at vi i løbet af de kommende uger vil se, at priserne falder lidt mere. Men samtidig er vi også forsigtige optimister. Boligmarkedet havde inden krisen et solidt udgangspunkt med livlig aktivitet og en stabil prisudvikling, indtil uvisheden satte mange boligplaner på stand-by. Men vi har trods alt set positive takter på det seneste,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

    “I sidste uge så vi, at kurven knækkede for både antal nye boliger til salg og antal solgte boliger efter et fald begge steder i ugerne lige efter nedlukningen af Danmark. Så selvom niveauet for både nye boliger til salg og antal solgte fortsat ligger under sidste års niveau, er der håb for, at boligkøbere og sælgere fortsætter med deres planer, når uvisheden har lagt sig, og samfundet igen kommer stille og roligt op i gear.”

    Salgsprisernes udvikling for alle tre boligtyper:

    Boligtype

    Gns. pris (kr. pr. kvm)

    Ændring seneste måned

    Ændring seneste år

    Villaer og rækkehuse

    14.368

    -0,5%

    3,3%

    Ejerlejligheder

    28.647

    0,3%

    4,5%

    Sommerhuse

    16.540

    -1,5%

    7,7%

    (Kilde: Boligsidens Markedsindeks for marts 2020. Priserne er beregnet på et tre-måneders glidende gennemsnit.)

    Kontakt:

    Har du brug for yderligere kommentarer eller tal for de(n) kommune(r), du dækker. Kontakt kommunikationsdirektør Birgit Daetz, bcd@boligsiden.dk. Telefon: 21210284

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/huspriserne-falder-fordi-saelgerne-giver-storre-afslag-i-prisen?releaseId=13591571

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **