PRM / Sundt og bæredygtigt påskebord

    Pressemeddelelse fra MSC-mærket

    Blå bæredygtig fisk

    Du skal bare huske at vælge sild, rejer og andet godt fra havet, der har den blå MSC fisk på emballagen. Så er du sikker på, at fisken i køledisken, glasset eller dåsen er fanget på bæredygtig vis.

    Marine Stewardship Council (MSC) arbejder for, at vores have fremover vil være fulde af mangfoldige og sunde fiskebestande. Det skal ske ved, at fiskerier over hele verden stopper med overfiskeri, piratfiskeri og brugen af destruktive fangstmetoder.

    “Det blå MSC-mærke er din garanti for, at den fisk, du spiser, er fanget på bæredygtig vis, fortæller Ole Schmidt, der er direktør for MSC Danmark. “Det betyder, at det er fisk og skaldyr fra bestande, som ikke er truede, og så er fangstmetoderne skånsomme. Server fiskeretter til påskefrokosten, som smager godt og giver god smag i munden, og vær med til at sikre, at fremtidens generationer også kan få fisk på deres påskefrokostbord”, slutter Ole Schmidt. Du kan finde en masse lækre opskrifter her.

    Økologisk og bæredygtigt øl

    Når det kommer til øl, er det økologiske Svaneke Bryghus, der oven i købet fra oktober måned også er Danmarks første og eneste CO2 neutrale bryggeri. Bryggeriet arbejder med bæredygtige emballage i form af dåser, biogas frem for naturgas, solceller på taget og er nu igang med at installere et genvindingsanlæg til kulsyre. Det betyder, at bryggeriet ikke udskiller CO2 på hverken varmeenergi eller elektricitet fra 2020. Det sidste nye er at genindvinde og genbruge den kulsyre, der naturligt produceres under ølbrygning.

    Svaneke Bryggeri er kendt for sjove navne på deres øl, som f.eks. Holy Hemp, Bingo Gringo, Laid Back – eller Don’t Worry – den kendte alkoholfri øl. Blandt deres udvalg af påskebryg er øllen “Påskefrokost”, som Gastromand har givet 4 ud af 5 stjerner. Når man drikker den økologiske og bæredygtige øl, får man en lys skummende øl med et lettere slør. Duft og smag er indbydende frisk med strejf af citrusfrugter, nelliker og humle. Sprød, bitter og lettere syrlig i eftersmagen. Bière de Saison og IPA mødes her!

    “Ligesom vi som bryggeri tænker økologisk og bæredygtigt hver dag, er der rigtigt meget danskerne selv kan gøre, både på påskebordet og til hverdag. Netop ved at vælge bæredygtige produkter, støtter man vores fælles natur”, understreger Steen Jespersen, direktør Svaneke Bryggeri.

    Både MSC certificerede fiskeprodukter og Svaneke Øl finder du i de fleste danske supermarkeder, bla i Coop, Rema 1000, Netto og Nemlig.com. Bare kig efter dem.

    God appetit – og se nogle lækre bæredygtige MSC påske-fiske-klassikere her eller på MSC hjemmeside.

    Tre bæredygtige fiskeretter til påskebordet

    Her er tre eksempler på fiskeretter til påske, som man nemt kan lave med bæredygtigt fanget fisk fra supermarkedet:

    1. Sildemaden

    Sild er en populær spise hos danskerne, hvor den er fast indslag til klassiske påskefrokoster. Sild serveres marineret, som karrysild eller sennepssild på friskt rugbrød. De kombineres ofte med hakket løg, kapers og dild, hvor sidstnævnte krydderurt ikke bare giver velsmag, men også gør retten pænere.

    2. Paneret rødspættefilet

    En paneret rødspættefilet er er ofte delikatessen på påskebordet, som mange rækker ud efter med det samme. Fisken steges i en blanding af æg, mel og rasp, og den nydes varm og sprød på en bund af godt rugbrød, gerne med lidt frisk citron og remoulade til. Man kan vælge alternative fladfisk til sin fiskefilet, fx skrubbe.

    3. Æg & rejer

    Rejer gør sig fantastisk godt på en æggemad. Nogle foretrækker denne mad på frisk rugbrød, nogle foretrækker franskbrød. I begge tilfælde toppes æg og rejer med mayonnaise, friskkværnet salt og peber samt pæn og velsmagende karse.

    Kig efter den blå fisk

    MSC står for Marine Stewardship Council. Det er en en international non-profit organisation, hvis mål er at fremme bæredygtigt fiskeri. Som forbruger kan man bidrage til gode verdenshave med sunde fiskebestande. Det gør man ved at vælge produkter med den blå fisk fra MSC, når man handler fisk og skaldyr.

    Hver gang du vælger et produkt med den blå fisk på emballagen, giver du din stemme til kende og motiverer fiskere, restaurationsbranchen og fødevareindustrien til at bruge flere penge på bæredygtig fangst af vilde fisk og skaldyr.

    Fisk og skaldyr der kan findes med det blå MSC-mærke:

    • Rødspætte
    • Østers
    • Blåmuslinger
    • Rejer
    • Kulmule
    • Sild
    • Hellefisk
    • Sej
    • Kuller
    • Sardiner

    Kontakt:

    Kontakt Kirsten Dinesen, kirsten.dinesen@frontpage.dk, tel. 22170339

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sundt-og-baeredygtigt-paskebord?releaseId=13591079

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **