PRM / Verdens første bevarede opera Orfeus

  Pressemeddelelse fra Det Kongelige Teater

  Monteverdis Orfeus bliver af mange anset som den ældste overleverede opera. Da den blev vist første gang under karnevallet i Mantova i 1607 begejstrede og overraskede den publikum med den nyskabende måde musikken og poesien slyngede sig elegant om hinanden på. Orfeus har lige siden formået at bevare sin friskhed rent musikalsk og temaet om, hvor tæt man kan være på at få sit inderste ønske opfyldt og alligevel tabe det hele på gulvet, er måske mere relevant nu end nogensinde før.

  Monteverdi var som hofkomponist i datidens klaustrofobiske og moskito-plagede Mantuva i tjeneste hos den herskende familie Gonzaga. Hans arbejde her svingede mellem at være elsket og udskældt og perioder med dyb tvivl og følelsen af utilstrækkelighed afløstes af store kunstneriske højdepunkter og kreativ risikovillighed. På den måde så han måske sit eget liv i lyset af Orfeus, der lider, elsker, jubler overstadigt, sørger, drager ud på en heltemodig redningsaktion og snubler på den sidste forhindring, før han opnår en ny og dybere forståelse af sig selv.

  Den græske myte om sangeren Orfeus, der mister sin elskede Eurydike og derfor begiver sig ned i underverdenen for at hente hende tilbage fra de døde, har givet inspiration til mange komponister gennem musikhistorien.

  Den danske dirigent og barokekspert Lars Ulrik Mortensen står sammen med Concerto Copenhagen som garanter for en gnistrende, levende og nærværende formidling af Monteverdis enestående og udødelige musik.

  Orfeus er iscenesat af Jetske Mijnssen og indhyllet i scenograf Ben Baurs betagende visuelle udtryk.

  Orfeus har premiere den 7. marts kl.20 på Gamle Scene og spiller til den 21. marts.

  Den Kongelige Opera opfører i forårssæsonen 2020 tre operaer, der baserer sig på græske myter og sagn: Orfeus, Ariadne på Naxos og Idomeneo, og ved en koncert med Det Kongelige Kapel 20. marts kan Stravinskijs Oedipus Rex opleves.

  Samarbejdet med Concerto Copenhagen er blevet muligt takket være en donation fra Augustinus Fonden.

  Instruktør: Jetske Mijnssen
  Dirigent: Lars Ulrik Mortensen
  Scenograf: Ben Baur
  Kostumedesign: Ben Baur
  Koreograf: Lillian Stillwell
  Lysdesign: Bernd Purkrabek

  Medvirkende:
  Orfeus: Marc Mauillon
  Eurydike: Sofie Lund-Tonnesen
  Musikken/Håbet: Ellen Larsson
  En nymfe/Proserpina: Philippa Cold
  Budbringersken: Mia Bergström
  Hyrde 1: Thomas Lichtenecker
  Hyrde 2/Ekko: Gerald Geerink
  Apollo: Mark Milhofer
  Charon: Kyungil Ko
  Pluto: Nicolai Elsberg
  En ånd: Joel Kyhle

  Orkester: Concerto Copenhagen

  Kontakt:

  PR og presseansvarlig, opera og koncerter Claus Kjær tlf.: +45 27 52 90 77 email: clkj@kglteater.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/verdens-forste-bevarede-opera-orfeus?releaseId=13588250