PRM / Borgmester: Ledige bør testes for digitale kompetencer

    Pressemeddelelse fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

    Lediges digitale kompetencer og erfaringer er vidt forskellige: Kan de programmere og kode, kan de kun lige finde ud af Word, eller kan de slet ikke tænde en computer?

    Derfor bør jobcentrene i langt højere grad teste de ledige københavneres digitale kompetencer.

    Sådan lyder det fra beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

    “De ledige københavnere er en meget bred gruppe, og for at hjælpe dem bedst muligt, bør jobcentret teste de ledige for deres digitale kompetencer, så vidt det er muligt. Så ved vi, om de ledige skal opkvalificeres eller om de har styr på både computer og programmer. Vi bliver nødt til at tage højde for, at den digitale udvikling på arbejdsmarkedet buldrer derudaf, og de ledige skal ikke lades i stikken,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

    I stort set alle hjørner af det danske arbejdsmarked er der krav om en vis digital indsigt.

    Det kan være kantinemedarbejderen, der skal kunne lægge menuen ud på kundens intranet og bestille varer via en hjemmeside; SOSU-hjælperen, der skal bruge en elektronisk journal og kende GDPR-reglerne eller håndværkeren, der skal modtage dagens opgaver via en tablet.

    “Vi skal som beskæftigelsesforvaltning følge med udviklingen og sørge for, at vi ved, hvad virksomhederne har brug for og så hjælpe de ledige i den rigtige retning,” mener beskæftigelsesborgmesteren.

    Som lovgivningen er i dag, er det ikke juridisk muligt at gøre digitale test obligatorisk for alle ledige.

    “Vi gør rigtig meget ud af at teste ledige borgers læse- og regnefærdigheder. For mig giver det ligeså meget mening at se på de digitale færdigheder, da det er et krav til medarbejdere i stort set alle virksomheder. Jeg synes, borgerne skal tage imod et tilbud om at blive testet, for de kan bruge det i forhold til at komme ind på arbejdsmarkedet,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

    Erfaring og viden fra erhvervslivet
    Udmeldingen om digitale tests kommer i kølvandet på, at Cecilia Lonning-Skovgaard i sommeren 2019 nedsatte en it-ekspertgruppe.

    Den skulle drøfte, hvad det kræver af nye tiltag for, at ledige kan leve op til de krav om digitale færdigheder, som arbejdsmarkedet kræver.

    Ekspertgruppen er netop blevet enige om syv anbefalinger, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil gøre til en del af en kommende digital strategi, og hvor den digitale test af ledige er en af anbefalingerne.

    I it-ekspertgruppen sad 19 virksomhedsledere, forskere og organisationsfolk.

    En af dem er André Rogaczewski, CEO i Netcompany.

    “Det er mere aktuelt end nogensinde, at vi har et markant fokus på at styrke den brede befolknings digitale og tekniske kompetencer. Derfor giver det rigtig god mening at tilbyde ledige borgere den nødvendige digitale kunnen, så flere oplever digitale fremskridt i samfundet som et reelt skridt fremad. Vi skal sikre, at Danmark ikke deler sig i et digitalt A og B-hold,” siger André Rogaczewski .

    Fakta:

    De syv anbefalinger fra ekspertgruppen:

    • Ledige skal så vidt muligt opkvalificeres på arbejdspladser.
    • Jobcentret skal tilbyde opkvalificeringsforløb, som bygger på forskellige læringsmetoder.
    • Jobcentret skal anvende korte, intensive opkvalificeringsforløb til at opkvalificere ledige.
    • Jobcentret skal efterspørge konkret viden om, hvilke digitale kompetencer forskellige job kræver, så ledige kan opkvalificeres med de relevante kompetencer.
    • Jobcentret skal i videst muligt omfang teste ledige for at kunne vurdere niveauet af deres digitale kompetencer.
    • Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) og jobcentret skal samarbejde om at få ledige akademikere med digitale kompetencer ud i SMV’erne.
    • Jobcentret skal igangsætte konkrete pilotprojekter i samarbejde med virksomheder og andre aktører

    Medlemmer af it-ekspertgruppen: Anders Hvid, co-founder, DareDisrupt , André Rogaczewski, adm. direktør, Netcompany, Ane Buch, adm. direktør, SMVdanmark , Birgitte Hass, adm. direktør, IT-Branchen, Brian Mikkelsen, adm. direktør, Dansk Erhverv, Camilla Wang, rektor, professionshøjskolen Absalon, Else Sommer, adm. direktør, Dansk Magisterforening, Gorm Rasmussen, adm. direktør, Carl Ras, Jakob Roland Munch, professor i økonomi, Københavns Universitet, Joachim Knudsen, adm. direktør, McDonald’s Danmark, Lars Frelle-Petersen, direktør, Dansk Industri, Malou Aamund, adm. direktør, Google Danmark, Martin Zachariasen, rektor, IT-Universitetet , Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark, Nina Eg Hansen, adm. direktør, Socialforvaltningen, Københavns Kommune, Per W. Hallgren, adm. direktør, Jeudan, Stina Vrang Elias, adm. direktør, tænketanken DEA, Thomas Hofman-Bang, adm. direktør, Industriens Fond, Thomas Woldbye, adm. direktør, Københavns Lufthavne.

    Kontakt:

    Yderligere oplysninger:
    Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V): Pressechef Claus Bøggild, 22 82 84 37/ JW9K@kk.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/borgmester-ledige-bor-testes-for-digitale-kompetencer?releaseId=13588516