PRM / Europæerne om mode og etik

  Pressemeddelelse fra YouGov Denmark

  YouGov har undersøgt europæernes holdning til mode og etik. Undersøgelsen viser en stigende interesse for etisk og bæredygtigt produceret mode. Prisen forbliver dog det vigtigste kriterie, når europæerne skal købe tøj.

  Fast fashion vs. second hand

  Fast fashion vs. second hand

  I undersøgelsen svarer halvdelen af europæerne (52%), at de køber deres tøj fra såkaldte "fast fashion"-kæder som H&M, Zara og Mango. Finland ligger i den lave ende med 38%, mens Spanien topper med 68%. I Danmark foretrækker 48% at købe deres tøj i fast fashion-butikker.

  15% af europæerne foretrækker at købe deres tøj i genbrugsbutikker, og 12% svarer, at de foretrækker at købe tøj fra såkaldte etiske varemærker. Finnerne er især glade for at købe deres tøj i genbrugsbutikker (24%). Til sammenligning gælder dette 16% af danskerne.

  Prisbevidste europæere

  Kriterier

  For europæerne er prisen klart den vigtigste faktor, når der skal købes tøj. Dette er nemlig et kriterium for tre fjerdedele af europæerne (76%). Næst vigtigst er, hvordan tøjet sidder (66%), mens det miljømæssige aftryk er et kriterium for væsentligt færre (10%).

  For 27% af europæerne spiller produktets levetid ind på deres køb af tøj. Dette er særligt vigtigt for finnerne (45%), mens levetiden er et kriterium for 20-23% af befolkningen i de resterende nordiske lande.

  Etiske overvejelser

  Etiske overvejelser

  Europæerne er overvejende enige om, at det er vigtigt at håndhæve de etiske aspekter af tøjproduktion. 4 ud af 5 af (83%) synes, at tøjproducenter burde være forpligtet ved lov til at tage etiske aspekter såsom arbejdsforhold og dyrevelfærd i betragtning i forbindelse med produktionen.

  23% af europæerne svarer, at de af etiske grunde har reduceret deres køb af tøj. Danskerne har i lavest grad skåret ned på deres indkøb af tøj (18%).

  Genbrug

  Danskerne har rekord i at donere tøj, de ikke længere går i, til velgørenhed (77% mod 68% på europæisk plan). 21% af danskerne kan også finde på at sælge deres aflagte tøj på internettet, og 28% giver det til folk omkring sig, hvilket er noget under gennemsnittet for Sydeuropa (46% i Spanien og 43% i Italien).

  Hvad afholder os?

  Hvad afholder os?

  Der er flere grunde, der afholder europæerne fra at købe mere etisk og miljøvenligt tøj. De fleste synes, det er for dyrt (35%), og en tredjedel synes, det kan være svært at gennemskue, hvilke miljøvenlige aspekter, der er opfyldt (31%). Især finnerne synes, tøjet er for dyrt (39%), mens svenskerne synes, det er svært at se, hvilke mærker, der er miljøvenlige (36%).

  Om undersøgelsen

  Undersøgelsen er baseret på interview med repræsentativt udvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGov Omnibus-panelet i perioden 23. oktober til 6. november 2019. Heraf 2047 i Tyskland, 1023 i Frankrig, 1021 i Spanien, 1010 i Italien, 1054 i Danmark, 1030 i Sverige, 1024 i Finland og 1018 i Norge.

  Infographic ethical fashion

  Klik her for at downloade den fulde infographic som PDF

  Se hele undersøgelsen her

  Kontakt:

  Nordic Marketing Manager, PR og Marketing Tove Keldsen tlf.: +45 3142 6154 email: tove.keldsen@yougov.com

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/europaeerne-om-mode-og-etik?releaseId=13586275