PRM / Ny undersøgelse: Vi vil mindes vores kære på et gravsted

    Pressemeddelelse fra Dansk Byggeri

    Under to ud af ti danskere (19,3 procent) vil selv begraves på et kendt gravsted. Når det derimod handler om vores kæres sidste hvilested, foretrækker mere end fire ud af ti (41,2 procent) et kendt gravsted, hvis de afdøde ikke selv har taget stilling. Det er resultaterne af en undersøgelse, som A&B Analyse har foretaget for Stenhuggerlauget Danmark i Dansk Byggeri.

    Pårørende har brug for et mindested
    Biskop i Ribe Stift, Elof Westergaard, der også er formand i Foreningen for Kirkegårdskultur, mener, at årsagen til, at der er forskel på vores valg af det sidste hvilested er, at vi ikke vil ligge vores efterladte til last ved at vælge et kendt gravsted. Omvendt har vi selv behov for et mindested, når det gælder afskeden med vores kære. Derfor vælger vi et kendt gravsted, hvor vi kan bearbejde sorgen og mindes vores kære.

    – Det er falsk beskedenhed. Vi vil ikke være til besvær for de efterladte. Derfor tror vi, at vi gør vores pårørende en tjeneste ved at fravælge et kendt gravsted, men faktisk gør vi det modsatte. Mange af os har brug for et mindested, der kan genkalde minderne og oplevelserne med afdøde, siger Elof Westergaard.

    Næsten hver anden dansker (47,7 procent) besøger en af deres kæres gravsted på en kirkegård minimum en gang om året. Ifølge formanden i Landsforeningen Liv&Død, Michael Hviid Jacobsen, vidner det om behovet for et fysisk mindested.

    – Netop fordi døden markerer en afslutning, ophøret af vores kære og fraværet af personen, der var engang, er det vigtigt for os at have et mindested, der kan genskabe det nærvær, vi har haft med den afdøde, siger Michael Hviid Jacobsen.

    Vi skal snakke om døden
    Elof Westergaard er bekymret over den misforståelse, der kan opstå mellem den afdøde og de pårørende, hvis vi ikke på forhånd har taget snakken om døden.

    – Vi risikerer at overse vores pårørendes behov, hvis vi ikke tager snakken. Som døende må vi også tænke på, hvad der gavner og glæder familien og vennerne, der står tilbage. Selvom vi dør, er vi stadig en del af andres liv. Vi må have tillid til, at det betyder noget for de efterladte. Et afsluttet liv skal ikke gå i glemmebogen, men skal mindes, og det kan det på en kirkegård, siger Elof Westergaard.

    Oldermand i Stenhuggerlauget Danmark i Dansk Byggeri, Ole Grage, oplever også, at de pårørende i første omgang nedprioriterer behovet for at have et fysisk mindested.

    – Vi oplever ofte, at de pårørende henvender sig til os, fordi de har fortrudt, og nu skal flytte urnen til et kendt gravsted, der samler minderne om deres kære. Det er altså vigtigt, at vi snakker med familien om den sidste rejse, inden det er for sent. Dermed undgår vi, at de pårørende er uforberedte og senere fortryder valget af deres kæres sidste hvilested, siger Ole Grage.

    Kontakt:

    Elof Westergaard, biskop i Ribe Stift og formanden i Foreningen for Kirkegårdskultur, tlf. 24 67 70 40
    Ole Grage, oldermand i Stenhuggerlauget Danmark i Dansk Byggeri,
    tlf. 40 14 16 00
    Ann-Katrine Lloyd Westphall, kommunikationsmedarbejder i Dansk Byggeri,
    tlf. 51 85 64 73

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-undersogelse-vi-vil-mindes-vores-kaere-pa-et-gravsted?releaseId=13581689