PRM / Tillid er godt, men løntjek er bedre

    Pressemeddelelse fra FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation

    Den månedlige lønseddel kan være svær at gennemskue. “Får jeg de rette tillæg? Bliver der sparet op til min ferie og min pension, som der står i overenskomsten?”. Det er blot nogle af de spørgsmål, man kan komme i tvivl om, hvis man tjekker sin lønseddel.

    Derfor hjælper OK-mærkede fagforeninger årligt mange medlemmer med at tjekke lønsedlerne. Og det tilbud sætter fagforeningerne særligt fokus på i uge 46 og 47, hvor løntjek-kampagnen løber af stablen.

    De OK-mærkede fagforeninger kører de næste to uger (uge 46 og 47) løntjek over hele landet. Bag kampagnen står FH, som er hovedorganisation for 1,4 millioner lønmodtagere.

    Events den 11. november
    Den 11. november har fagforeningerne med det grønne OK-mærke planlagt events foran banegårde, butikker og uddannelsesinstitutioner i en lang række byer. Her vil fagforeningerne byde forbipasserende på kaffe og fortælle, at det er en god ide at holde øje med både løn, tillæg, pension og feriepenge.

    Derudover vil en række arbejdspladser over hele landet – deriblandt mere end 20 sygehuse – få besøg af fagforeningsrepræsentanter, som tilbyder at tjekke de ansattes lønsedler.
    Kampagnen kører frem til den 22. november.

    OK-fagforeninger har den nødvendige viden
    Lønsedler er forskellige, fordi medarbejdere i forskellige fag, brancher og sektorer har forskellige løn og arbejdsvilkår. Det er aftalt i de tusindvis af overenskomster, som arbejdsgivere og arbejdstagere på det offentlige og private arbejdsmarked har indgået med hinanden.

    Det er de OK-mærkede fagforeninger, der forhandler overenskomsterne, og derfor har de den indsigt og viden, der skal til, for at hjælpe med at tjekke medlemmernes løn.

    “At bistå medlemmerne er en kerneopgave for fagbevægelsen, og her er løntjekket en oplagt aktivitet. Vi ved jo fra flere undersøgelser, at godt halvdelen af lønmodtagerne har oplevet fejl på lønsedlen,” siger Morten Skov Christiansen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

    De mange tilfælde af fejl på lønsedlerne, som FH-fagforeningerne håndterer, viser både små og store eksempler på, at medlemmer ikke har fået den løn, de har krav på. I langt de fleste tilfælde skyldes det fejl, som er lette at forklare – og som arbejdsgiveren justerer uden det store bøvl.

    “Men fejlene skal jo opdages, før de kan rettes. Og det er for at skærpe opmærksomheden på de fejl, at vi fra 11. til 22. november igen er på gaden med løntjekkampagnen,” siger Morten Skov Christiansen.

    VVS’ere fik tilsammen 200.00 kr.
    De senere års løntjek-kampagner er fulde af historier om lønmodtagere, der har fået endda rigtig mange penge ud af at få tjekket deres lønseddel.

    Sidste år fik 20 nordjyske VVS’ere fx tilsammen udbetalt 200.000 kroner efter et løntjek hos Blik & Rørarbejderforbundet i Nord-Midtjylland. Løntjekket startede med, at en enkelt VVS’er gik til fagforeningen med sin lønseddel. Det viste sig, at bonus- og akkordaftaler var afregnet forkert, så VVS’eren havde ca. 20.000 kr. til gode. Arbejdsgiveren havde begået samme fejl for i alt 20 ansatte, som endte med at nyde godt af løntjekket.

    “Gevinsten har vist os, at det er dumt at have blind tillid til, at lønsedlen stemmer. Nu tjekker vi den alle sammen. Også vores bonusser,” udtalte Kim Odgaard, tillidsrepræsentant på VVS-virksomheden i Aabybro sidste år.

    Også for unge
    Morten Skov Christiansen fremhæver, at også unge har fået kontant gevinst ud af et løntjek.

    Et eksempel er HK-elev, Burak Ulrik Ulucan, der fik efterbetalt 17.000 kr. efter et løntjek sidste år. Da han syntes, der manglede penge på lønsedlen, kontaktede han HK Sjælland, som bekræftede hans mistanke. Den unge lærling havde penge til gode, fordi hans arbejdsgiver havde glemt at regulere lønnen korrekt.

    Fejlene skal opdages
    De gode eksempler fra de seneste år er bare nogle stykker ud af en lang række gode historier. Sidste år og forrige år har løntjekkampagnerne været fulde af gode historier, hvor lønmodtagere har fået efterbetalt store beløb.

    “Der findes ingen let facitliste, som alle kan slå op i for at tjekke, om man får den rette løn. Det er OK-mærkede fagforeninger, der indgår overenskomster, og derfor kender de detaljerne. Året rundt gør de faglige organisationer, de lokale fagforeninger og tillidsrepræsentanterne et fantastisk stykke arbejde med at hjælpe deres kolleger med at tjekke deres lønsedler. Den indsats gør vi sammen særligt opmærksom på under OK-løntjek”, siger Morten Skov Christiansen.

    Kontakt:

    Morten Skov Christiansen
    Næstformand FH
    MSH@fho.dk, tlf. 3542 6067 / 4011 0427

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/tillid-er-godt-men-lontjek-er-bedre?releaseId=13582883