PRM / I Kvisten bryder man(d) isolationen efter seksuelle overgreb

    Pressemeddelelse fra Kvisten

    Gennem de seneste tre år er det lykkedes Kvisten at nå ud til mange flere mænd med tilbud om psykoterapi og rådgivning, der er særlig tilrettelagt for mænd. I 2014 var blot 5 pct. af henvendelserne til Kvisten fra mænd og i 2018 udgjorde mændene 34 pct. af dem, vi havde i psykoterapeutisk behandling.

    Den spritnye undersøgelse af danskernes sexliv “Sex i Danmark”, viser, at 6,7 pct. af danskerne over 15 år har været udsat for seksuelle overgreb mindst en gang, og for mændene alene er det 1,5 pct.

    Seksuelle overgreb koster dyrt

    Senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen og ungdommen spænder vidt. Det kan være lavt selvværd og selvtillid, vanskeligheder ved at fungere på en arbejdsplads blandt kolleger. Isolation og ensomhed. Svært ved at indgå i tætte forhold til andre, f.eks. kæreste og ægtefælle. Det er selvmedicinering med stoffer og alkohol. Det kan være vrede og isolation. De kan have psykiske lidelser som PTSD, depression, angst og være selvmordstruede. Alt sammen komplekse sociale og psykiske vanskeligheder, som koster både den enkelte og samfundet dyrt.

    Seksuelle overgreb i barndom og ungdom skaber ofte dybe traumer, og på det punkt er mænd ikke anderledes end kvinder. Men mange mænd har svært ved at se sig selv som et offer, og de viger derfor ofte tilbage fra at opsøge hjælp, når senfølgerne efter overgrebene presser sig på og overtager tilværelsen.

    Taskforce opsporer mændene

    Kvisten udviklede derfor et projekt i 2014 med at opspore og tilbyde behandling målrettet mænd med senfølger, som vi i 2017-2020 fik satspuljemidler fra børne- og socialområdet på i alt 14 mio. kr. til at udbrede. De målrettede tilbud til mænd landede på et knastørt sted, for ingen andre steder kunne mændene anonymt “gå ind fra gaden” og få gratis psykoterapeutisk behandling.

    Kvistens Taskforce, som består af frivillige tidligere klienter, er en af forklaringerne på, at Kvisten formår at opspore mænd. Taskforce holder oplæg på informationsmøder for ansatte i kommunernes jobcentre, misbrugscentre, børn- og familieafdelinger og regionspsykiatrien og på biblioteker, frivilligcentre mm.

    Simon Clausen, Aalborg, er frivillig i Taskforce og har deltaget i gruppeterapi:

    – Det er hårdt. Men det skaber også et stærkt sammenhold, som man aldrig glemmer. Hvis ikke det havde været for Kvisten, var jeg stadig på antidepressive midler, og det er ikke sikkert, at jeg havde været her i dag. Jeg behøver ikke længere hele tiden at få bekræftet, at jeg er ok og har ret til at være her ligesom alle andre. Efter terapien i Kvisten tror jeg på mig selv og er i stand til at fastholde et arbejde på fuldtid. Jeg er med i Kvistens Taskforce for at give noget tilbage. Du er aldrig selv skyld i de seksuelle overgreb, og kan jeg være med til at få blot én mand til at søge hjælp, så giver det mening for mig at være frivillig.

    Henrik Kofod Sørensen, København, er også frivillig i Taskforce:

    – I gruppen var vi vidt forskellige mænd, men vi havde historierne om seksuelle overgreb i barndommen til fælles. Det var en helt enorm frisættelse at kunne lukke op for den hemmelighed, som jeg havde båret på i så mange år og at erkende, at det ikke er barnets skyld, men at det altid er den voksne, der har det moralske ansvar. Nu kunne jeg møde omverden og se folk i øjnene igen. Derfor vil jeg gerne give noget tilbage og tage ud med Taskforce og fortælle min historie og nedbryde tabuer, så andre kan komme ud af deres isolation med oplevelser af seksuelle overgreb.

    Livtag med tabuerne

    Projektleder for Taskforce og Kvistens mandeprojekt, psykoterapeut Marianne Gutte Petersen, fortæller:

    – Når vi er ude med Taskforce oplever vi fortsat, at det både overrasker og er meget tabubelagt, at mænd kan være ofre for seksuelle overgreb. Vi er som mennesker så vant til at sætte kvinder i offerrollen, mens det er langt sværere at se, at en mand også kan være offer for overgreb. Derfor er der fortsat stort behov for, at vi arbejder med at synliggøre problemet, så vi kan hjælpe flere mænd – og kvinder – med at opnå bedre social, psykisk og fysisk trivsel og mulighed for at fungere i tilværelsen.

    Kontakt:

    – Simon Clausen, Aalborg, medlem af Kvistens Taskforce – Tlf.: 27202721 – Mail: simon.clausen84@gmail.com

    – Henrik Kofod Sørensen, København, medlem af Kvistens Taskforce – Tlf. 29 40 83 33
    – Mail: henrikkofodsorensen@gmail.com

    – Marianne Gutte Petersen, projektleder for Kvistens Mandeprojekt og Taskforce – Tlf. 61687357 – Mail: marianne@kvistene.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/i-kvisten-bryder-mand-isolationen-efter-seksuelle-overgreb?releaseId=13582469