PRM / Stress er den store knast i ingeniørernes arbejdsliv

    Pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen, IDA

    På plussiden er de faglige udfordringer er i top og kollegaskabet i fin form. På minussiden er arbejdsmængden for voldsom og tempoet alt, alt for højt. Og kombinationen af de to sidste faktorer – det store arbejdspres – gør kollegaer syge af stress.

    Sådan lyder det, når man tager temperaturen på det psykiske arbejdsmiljø blandt IDA’s medlemmer. Det viser en rundspørge blandt IDA’s arbejdsmiljørepræsentanter.

    I rundspørgen svarer 57 pct., at de indenfor de seneste 12 måneder har oplevet kollegaer, der er blevet sygemeldt med stress. 43 pct. har kollegaer, der er blevet langtidssygemeldt indenfor det seneste år, og knap hver 8. har set kollegaer, der har forladt arbejdspladsen inden pensionsalderen.

    Det kommer ikke som en overraskelse for Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, at stress er så voldsom en udfordring i IDA-medlemmernes arbejdsliv.

    “De opgaver, som ingeniører, scient.er og it-specialister løser til hverdag, er ofte komplekse og kræver tid og grundighed. Har du ikke tid til at løse disse opgaver på et tilfredsstillende fagligt niveau, så hopper kæden af. Stolthed og tilfredshed med de problemstillinger, vi løser, er en forudsætning for at trives på en arbejdsplads. Det ligger nok i mange vidensarbejderes dna, at tingene skal være i orden, før man afleverer dem. Ender vi ud med at blive brandslukkere, så er vi inde i den onde nedadgående spiral,” siger han.

    Ifølge Morten Thiessen er det bedste værn mod stress en god nærmeste leder, der ved, hvordan man tager hånd om den stressede medarbejder og fremmer et sundt psykisk arbejdsmiljø i hverdagen.

    “Det er til hver tid en leders opgave at sikre, at der ikke drives rovdrift på de medarbejdere, man har ansvar for. Ressourcer og opgavemængde skal stå mål med hinanden. Men ingen er tankelæser, og derfor er det også medarbejderens opgave at melde ud, hvis læsset er ved at vælte. Der kan være ting ved siden af jobbet, der kan rokke båden i hverdagen. Men når man melder ud, så må en leder også tage det alvorligt,” siger Morten Thiessen.

    Arbejdsmiljørepræsentanter fra både private og offentlige arbejdspladser har deltaget i rundspørgen.

    Har du blandt de ansatte, som du repræsenterer som arbejdsmiljørepræsentant, oplevet følgende situationer de seneste 12 måneder:

    Ja, 1 gang

    Ja, 1-5 gange

    Ja, i alt

    Ansatte, der er blevet sygemeldt pga. stress /psykisk overbelastning

    21 pct.

    36 pct.

    57 pct.

    Ansatte, der er blevet langtidssygemeldt (mere end 4 uger)

    15 pct.

    28 pct.

    43 pct.

    Ansatte, der har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen

    7 pct.

    5 pct.

    12 pct.

    Kilde: IDAs AMR-undersøgelse 2019. Anm.: Der er afrundet til nærmeste hele tal. Ved ikke-besvarelser er sorteret fra.

    Kontakt:

    Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf: 51 85 17 64

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/stress-er-den-store-knast-i-ingeniorernes-arbejdsliv?releaseId=13581246