PRM / Sundhedsborgmester: Gravide skal ikke arbejde om natten

    Pressemeddelelse fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

    Gravide medarbejdere, der arbejder i fast nattevagt, har en øget risiko for ufrivillig abort og svangerskabsforgiftning.

    Derfor har sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), besluttet, at gravide sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere ikke længere skal arbejde om natten i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.

    “Vores gravide medarbejdere skal ikke udsættes for en unødvendig risiko ved at gå på arbejde. Og når vi ved, at det kan gå ud over fostret og i værste fald føre til spontan abort, hvis en gravid medarbejder har nattevagter, så er jeg som arbejdsgiver nødt til at reagere,” siger Sisse Marie Welling.

    Fremover vil alle medarbejdere der går i fertilitetsbehandling og gravide medarbejdere med fast natarbejde derfor blive tilbudt kun at arbejde i dagtimerne. Medarbejderen vil fastholde sit lønniveau gennem personlige tillæg, som skal kompensere for de hidtidige nattillæg.

    Opbakning fra de faglige organisationer

    Hos både FOA og Dansk Sygeplejeråd er der stor opbakning til, at man i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune vil sikre sunde rammer for forvaltningens gravide medarbejdere og medarbejdere i fertilitetsforløb.

    “I en fortrolig og god dialog skal medarbejdere kunne ytre sine ønsker om evt. anden vagtform før og under graviditeten. Der kan være personlige grunde, som lederen sammen med medarbejderen skal tage højde for. Forskningsresultater viser nu, at gravide er i større risiko end før antaget, for eksempelvis spontane aborter og svangerskabsforgiftning, hvilket naturligvis bør tages alvorligt,” siger Charlotte Thim von Mehren, arbejdsmiljøansvarlig og faglig sekretær i FOA Social- og Sundhedsafdelingen.

    “Jeg er rigtig glad for, at sundhedsborgmesteren handler på den nye viden om graviditet og nattevagter, og jeg håber, at medarbejderne med nattevagter tager positivt imod den nye mulighed. I den forbindelse er det vigtigt, at den gravide medarbejder, som vælger at overgå til dagvagter, fastholder sit lønniveau, så økonomi ikke skal være en del af beslutningen”, siger Signe Hagel Andersen, næstformand i DSR Hovedstaden.

    Fakta

    Inden for de seneste seks måneder er der publiceret tre videnskabelige artikler om konsekvenserne ved nattearbejde for gravide medarbejdere. Studierne ser på hospitalsansatte og andre offentligt ansatte i Danmark, hvor natarbejde indgår som en del af arbejdet.

    1. Studiet “Night work and hypertensive disorders of pregnancy” viser, at gravide, der har mere end tre nattevagter i træk, har ca. 40 procent større risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning end gravide, som har færre nattevagter lige efter hinanden.

    2. Studiet “Night work and miscarriage” viser, at gravide med to eller flere nattevagter om ugen har en forhøjet risiko for at abortere efter ottende graviditetsuge.

    3. Studiet “Night work and sick leave during pregnancy” viser, at natskift under hele graviditeten øger risikoen for sygemelding den følgende arbejdsdag.

    Kontakt:

    For yderligere kommentarer kontakt pressekonsulent Emilie Husted på tlf. 2830 4635.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sundhedsborgmester-gravide-skal-ikke-arbejde-om-natten?releaseId=13573833