PRM / Nyt madlaboratorium skal rekruttere unge til fødevarebranchen

    Pressemeddelelse fra Madkulturen

    ‘Skærehallerne’ hedder de gamle slagterilokaler på ZBC i Roskilde. I dag står de delvis tomme, men i fremtiden skal de huse en madlegeplads med blandt andet mølleri, mosteri og pølsemageri, hvis det står til Madkulturen og ZBC (Zealand Business College).

    På torsdag bliver ønskesedlen til Skærehallerne skærpet, når repræsentanter fra alle sider af bordet mødes i Roskilde.

    “Vi skal have flere unge til at interessere sig for fødevarebranchen. Flere, der vil stå op i morgen og være de nye dygtige. Det momentum, som dele af den danske fødevarebranche oplever lige nu, skal fortsætte og allerhelst udbygges. Her er Skærehallerne en del af løsningen”, forklarer Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, der hører under Miljø- og fødevareministeriet, og som er sat i verden for at holde hånden under den danske madkultur.

    Færre vil fødevarevejen

    Det sker ikke af sig selv, for den danske fødevarebranche står overfor et enormt paradoks:

    På den ene side er verdens øjne vendt mod danske mesterkokke og vores nordiske køkken. På den anden side er der færre og færre unge, der vælger en fødevareuddannelse, forklarer Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC, der er Danmarks største udbyder af fødevareuddannelser.

    “Branchen skriger på kvalificerede og motiverede hænder. Skærehallerne skal sparke uddannelserne op på helt nyt niveau. Det er nødvendigt, hvis vi skal vende udviklingen”, siger han.

    Siden 2018 har Madkulturen og ZBC arbejdet på at rejse midler til Skærehallerne og har allerede fået tilsagn fra flere fonde. Roskilde Kommune er samarbejdspartner på projektet.

    Presse er velkommen til arrangementet. Det foregår torsdag 25. april fra kl. 16-19 på ZBC i Roskilde. Akkreditering via Madkulturen til charlotte@madkulturen.dk.


    FAKTA

    DE KOMMER PÅ TORSDAG 25. APRIL

    • Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune
    • Astrid Gade Nielsen, Kommunikationsdirektør i Danish Crown
    • Gorm Wisweh, iværksætter og kok
    • Iben Krog Rasmussen, stifter af tænketanken Frej
    • Leif Wilson, formand for Danske Slagtermestre og Fødevaredanmark
    • Mette Blomsterberg, konditor

    Moderator:

    • Anne Villemoes, PR-specialist, fhv. koncernkommunikationsdirektør i Danish Crown

    PARADOKSET

    Færre vælger uddannelserne:

    • 27% er tilmeldingen til fødevareungdomsuddannelserne faldet fra 2014 til 2018[1].
    • 39% af dem, der påbegyndte en erhvervsuddannelse i 2012, frafaldt uddannelsen[2].

    Branchen mangler kvalificeret arbejdskraft:

    • 49% i hotel og restauranterhvervet oplever udfordringer med at besætte ledige stillinger[3]
    • 20% af danske fødevarevirksomheder oplever problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft[4]
    • 40% forventer, at problemet med at finde arbejdskraft bliver værre i fremtiden[5].

    Fødevarebranchen har stor betydning for samfundet:

    • 35 Michelin-stjerner har danske restauranter i 2019[6]
    • 190.000 personer var i 2015 beskæftiget inden for fødevareerhvervet[7]
    • 25% af den samlede eksport kommer fra fødevareklyngen[8]

    [1] Styrelsen for IT og læring: Hvad vælger eleverne, når de forlader grundskolen efter 9. eller 10. klasse i 2018?

    [2] Tænketanken DEA 2018: Erhvervsuddannelserne: Status, styring og reformer.

    [3] Horesta 2018, Mangel på arbejdskraft i hotel- og restauranterhvervet)

    [4] Madkulturen 2016, Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov

    [5] Madkulturen 2016. Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov

    [6] Guide Michelin – restauranter med stjerner

    [7] Landbrug og Fødevarer. Fødevareklyngen eksporterer til hele verden

    [8] Landbrug og fødevarer 2016: https://lf.dk/om-os/vores-bidrag/25-pct-af-danmarks-eksport

    Kontakt:

    Presse- & kommunikationsansvarlig Charlotte Kjeldberg Kristensen tlf.: 20 80 44 79 email: charlotte@madkulturen.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nyt-madlaboratorium-skal-rekruttere-unge-til-fodevarebranchen?releaseId=13572492