PRM / Skær ned på skærmtiden med disse 8 tips

    Pressemeddelelse fra Bitdefender

    Der er i disse tider meget fokus på den tid, som danske familier bruger foran digitale enheder i hjemmet. Det er forældre, der er bekymrede for deres børns skærmtid, men for nyligt har også børn appelret til forældre om at skrue ned for skærmtiden. Det er elever i 2. klasse i Kolding, som er kede af, at deres forældre bruger for meget tid på mobilen. Læge Imran Rashid og hjerneforsker Albert Gjedde er blandt de fagpersoner, som sidste år bragte advarsler om ikke at lade skærmforbruget i familien tage overhånd. Et ubegrænset skærmforbrug kan nemlig være ødelæggende for kreativitet, sociale evner, indlærings- og koncentrationsevne.

    Hvis du og din familie har for meget skærmtid og derfor har brug for at trække stikket i bogstavelig forstand, men ikke ved hvordan, så er her 8 tips fra IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender. Meningen er ikke at forbyde al skærmtid – det ville være et urealistisk mål i dagens familier – men at reducere og kontrollere den tid, der bliver tilbragt passivt foran en skærm.

  • For det første er det en god idé at fastsætte en overordnet plan for maksimal skærmtid i hverdage og weekender. Lav et skema for hele familien, og vær gerne kreativ. Det kan både indeholde skærmfrie dage og dage med meget tid sat af til fx computerspil. Diskutér grænserne for skærmbrug: Hvor meget? Hvornår? Hvorfor?
  • Sæt en timer til at overvåge, hvor længe familiemedlemmerne er på apps, spil og e-mail. Det næste skridt er så gradvist at skære ned i det samlede forbrug. Det er især relevant, hvis den digitale aktivitet er mindre vigtig, kan blive udsat til senere eller erstattet med en offline aktivitet.
  • Prioritér ansigt-til-ansigt interaktion, og mød venner og kolleger personligt i stedet for at bruge chat. Lav telefonopkald til dine langdistancevenner, og mød dem, du kender i nærområdet, face-to-face.
  • Udskift skærmtid med udendørstid. Aktiviteter udenfor kommer alle i familien til gode, og selv en kort gåtur er bedre end at blive liggende i sofaen.
  • Hav en Plan B klar med offline aftenaktiviteter. Når du tager børnenes gadgets fra dem, kan de finde på at sige, at de keder sig og ikke ved, hvad de ellers skal lave. Det kan være en god idé at opmuntre dem til at udforske nye hobbyer og fritidsinteresser.
  • Etablér et “smartphone hotel” et sted i huset, hvor alle lægger deres smartphone. Hav den ikke i lommen, når du er derhjemme. Slå push-notifikationerne fra, så du ikke hele tiden skal tjekke mobilen.
  • Opret zoner i huset, hvor digitale enheder er bandlyst. Undgå at spise, mens du ser på en skærm, da det kan få dig til at miste følingen med din appetitregulering i hjernen. Derudover anbefaler eksperter, at man lukker skærmen ned en time før sengetid for ikke at forstyrre hjernens søvnregulering.
  • Tal med dine børn om farerne på nettet (inklusiv skærmtidsforbrug), så de forstår, at begrænsningerne er til for deres egen sikkerhed og trivsels skyld. Gør dem opmærksom på, hvordan voldelige videospil, film, billeder og særligt farlige personer på nettet (fx pædofile og cyber-mobbere) kan være skadelige for dem, og hvordan I kan arbejde sammen om at minimere risikoen.
  • Skærmtid holder børnene i ro, og der er tider, hvor forældrene har brug for en pause eller tid til at løse en presserende opgave. Det er ikke forkert, hvis skærmtid bruges som en midlertidig løsning. Men der er andre øjeblikke, der nemt kan udfyldes med glæden ved at være sammen med hinanden og ikke med skærm. Det er op til forældrene at finde balancen.

    Kontakt:

    Emil Ulrichsen, konsulent, Frontpage

    E: emil.ulrichsen@frontpage.dk

    M: 40 72 11 07

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/skaer-ned-pa-skaermtiden-med-disse-8-tips?releaseId=13570598