PRM / FATTIGDOM ØDELÆGGER SAMMENHÆNGSKRAFTEN

  Pressemeddelelse fra Dansk Socialrådgiverforening

  På et enkelt år er antallet af fattige børn i Danmark steget med 12.000 til i alt 64.500. Nu viser nye tal fra AE-Rådet, at udviklingen er skævt fordelt, og i kommuner som Lolland, Brøndby og Langeland lever hvert tiende barn nu under fattigdomsgrænsen.

  – Det er dybt alarmerende og et tydeligt tegn på, at fattigdom ikke kun rammer den enkelte, men samfundet som helhed. Vi taler her om nogle af de kommuner, der i forvejen har de største sociale udfordringer og færrest penge til at løse dem, så det her er blot med til at øge uligheden, siger Dansk Socialrådgiveforenings formand, Mads Bilstrup.

  Ifølge AE-Rådet er andelen af fattige børn vokset i samtlige af landets kommuner, men mest i kommuner hvor mange af børnene i forvejen er ramt af fattigdom. Derfor mener Mads Bilstrup, at bekæmpelsen af fattigdom er afgørende for at sikre, at Danmark ikke knækker over geografisk.

  – Nu har politikerne vedtaget en ghettopakke, der efter alt at dømme vil tvinge flere mennesker ramt af fattigdom til at flytte til de fattigste kommuner, fordi deres boliger bliver revet ned. På den måde skubber politikerne med åbne øjne på en udvikling mod endnu større forskelle mellem rige og fattige kommuner, selvom de påstår, at de vil sikre et Danmark i balance, siger han.

  Afskaf lave ydelser, investér i velfærd og boliger

  Stigningen i antallet af fattige børn skyldes især de lave ydelser – 225-timers reglen, integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet, som rammer børnefamilier særligt hårdt. Mange af de berørte familier kæmper med at få pengene til at række til for eksempel huslejen og lever derfor i en permanent stress-tilstand, som påvirker både børnenes og forældrenes trivsel. Socialrådgivernes formand har derfor tre konkrete forslag til politikerne, som vil hjælpe familier med at få hverdagen til at hænge bedre sammen og fokusere på børnenes skolegang og forældrenes uddannelses- og jobmuligheder.

  – For det første bør politikerne droppe planerne om at sænke integrationsydelsen og i stedet afskaffe både den og kontanthjælpsloftet. Ellers bidrager de yderligere til mere fattigdom. For det andet skal de give kommunerne mulighed for at investere i velfærd, så daginstitutioner, skoler og det sociale system får mulighed for at hjælpe udsatte børn så godt som muligt. Og for det tredje skal kommunerne bygge flere billige boliger, lyder det fra socialrådgivernes formand.

  Kontakt:

  Bjarke Hartmeyer Christiansen
  bhc@socialraadgiverne.dk
  26 27 99 14

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fattigdom-odelaegger-sammenhaengskraften?releaseId=13565749