PRM / Brevkasse: Giv dine læsere bedre styr på forsikringen med råd fra Forsikringsoplysningen

    Pressemeddelelse fra Forsikring & Pension

    Er dine læsere i tvivl, om eller hvordan forsikringen dækker? Så kan de få råd og vejledning af Forsikringsoplysningens brevkasse, som udkommer hver måned.

    Landets redaktioner kan frit benytte brevkassen med angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen plus angivelse af fotograf og bureau billeder. Denne pressemeddelse indeholder den ottende brevkasse med tre breve, som omhandler blandt andet angreb af væggelus og tyveri fra et ubeboet sommerhus.

    Fakta om Forsikringoplysningen:

    Forsikringsoplysningen har gennem mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.

    Du kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 hverdage mellem 10-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/

    Brevkasse for august:

    Spørgsmål – Hvilken forsikring dækker angreb af væggelus?

    Kære Forsikringsoplysning

    Jeg er havnet i den uheldige situation, at hele min ejerlejlighed bogstaveligt talt er blevet invaderet af væggelus. Jeg skal derfor have renset hele lejligheden og alle mine ting.

    Jeg har en formodning om, at det kan stamme to steder fra, 1) en underbo, som lige har været i Tyrkiet eller 2) en overbo, som ikke er verdens bedste til at gøre rent, gå i bad og fjerne affald efter sig.

    Hvilken forsikring dækker dette? – Er det ejerforeningens forsikring, min egen indboforsikring eller kan jeg bede hhv. min overbo eller underbo afholde mine udgifter?

    Venlige hilsner fra

    Den plagede lejlighedsbeboer

    Svar:

    Kære plagede lejlighedsbeboer

    Væggelus er svære at komme af med, og derfor er det helt rigtigt at få en professionel til at bekæmpe dem.

    Det kan være svært at finde frem til, hvor eller hvordan et væggelusudbrud er begyndt. Særligt når man, som du, bor i en etageejendom, hvor væggelusene kan arbejde sig op og ned i bygningen.

    Hvis du boede til leje, ville det være din udlejer, der skulle betale for bekæmpelsen, hvis du uforskyldt havde fået væggelus. Når du bor i ejerlejlighed, skal du normalt selv betale for bekæmpelsen af væggelus. Efter min opfattelse er det svært for dig at bevise, hvem der er skyld i angrebet, og at de pågældende har opført sig på en sådan måde, at de kan gøres erstatningsansvarlige. Jeg mener derfor ikke, at det er muligt for dig at kræve erstatning af de andre beboere.

    Desværre dækker ejerforeningens husforsikring eller din egen indboforsikring sjældent den slags insektangreb. De dækker eksempelvis ved vandskader, indbrud og brand. Kriteriet, for at forsikringen generelt dækker, er i alle tilfælde, at skaden er opstået pludseligt.

    Insektangreb er ikke pludselige skader. Insekter laver skade over tid, og derfor dækker en standard forsikring ikke. Flere forsikringsselskaber tilbyder dog en række tilkøbsmuligheder, fx en dækning mod træødelæggende svampe og insekter samt en skadedyrsforsikring, som dækker fx gnaveskader efter rotter, mus eller mår.

    Det er derfor langt fra alle skadedyr, som man kan forsikre sig mod, ligesom man i mange tilfælde selv må betale for bekæmpelsen af dem. Kun få forsikringsselskaber tilbyder en dækning for bekæmpelse af bl.a. væggelus som en tilkøbsdækning på hhv. hus- og indboforsikring. Du må undersøge med dit eget forsikringsselskab, hvordan de dækker.

    Hvis ikke din forsikring er udvidet med en dækning mod væggelus, hænger du desværre selv på regningen for at få bekæmpet væggelusene.

    De bedste hilsner

    Forsikringsoplysningen

    Spørgsmål – Hvorfor dækker forsikringen ikke tyveri af udendørs ting i mit sommerhus?

    Kære I

    Vi har i sommerferien haft indbrud i vores sommerhus. I samme forbindelse fik vi også stjålet vores havemøbler og samt gasgrill, som stod på en overdækket terrasse.

    Vores forsikringsselskab har betalt erstatning for de ting, som er stjålet inde fra huset, men de vil ikke dække vores havemøbler og grill, da det det stod udenfor, og huset ifølge dem var ubeboet.

    Det skal siges, at vi havde været i sommerhuset ugen op til indbruddet for at lave nogle småting i huset, så det var klar til næste udlejning om lørdagen. Vi kørte hjem onsdag aften, og indbruddet skete i tidsrummet mellem onsdag aften og fredag morgen.

    Ikke nok med at det var til stor gene for os, at hele huset var rodet igennem, når der kom lejere næste dag. Vi er også virkelig skuffet over, at vi ikke får dækket alt, hvad der er stjålet. Jeg forstår ikke mit forsikringsselskabs svar. Kan I give os en forklaring – og er I enige i vores selskabs afgørelse?

    Mvh.

    Den frustrerede sommerhusejer

    Svar:

    Kære frustrerede sommerhusejer

    Jeg kan godt forstå, at du er skuffet over, at din forsikring ikke dækker tyveri af dine havemøbler og din grill.

    Det er sådan, at ting som bliver stjålet uden for en bygning forsikringsmæssigt bliver betragtet som “simpelt tyveri”. Desværre dækker de fleste sommerhusforsikringer ikke simpelt tyveri, når huset enten er ubeboet eller udlejet – og dermed ikke de ting, som du har fået stjålet fra din terrasse. Det kan derfor være en god ide at fjerne/låse værdifulde ting inde i fx et skur, når I ikke opholder jer i sommerhuset.

    Et sommerhus bliver normalt betragtet som ubeboet, når der ikke finder overnatning sted i huset. Weekendophold eller lignende betyder ikke, at stedet er beboet i den mellemliggende tid. Der kan være nogle selskaber, som dækker visse genstande udendørs i sommerperioden, men det skal i givet fald stå i dine forsikringsvilkår, hvis der er særlige regler.

    Da indbruddet er sket efter du forlod sommerhuset, og inden at dine udlejere var flyttet ind, betragtes huset som hovedregel ubeboet på indbrudstidspunktet.

    De bedste hilsner

    Forsikringsoplysningen

    Spørgsmål – Skal min overbo betale for min vandskade?

    Hej Forsikringsoplysning

    Jeg skriver til jer fordi, at jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal bære mig ad i forbindelse med en vandskade i min lejlighed.

    Sagen er den, at der er kommet vand i min entre efter det voldsomme regnvejr den anden dag, så der er store skjolder på mit gulv og op ad den ene væg.ã??ã??ã??ã??ã??

    Formodentlig er vandet kommet ind, fordi min overbo ikke har renset afløbet fra tagnedløbet på hans altan.

    Jeg har talt med andelsforeningen og deres forsikringsselskab, og de oplyser, at de skal have 3.000 kr. for at komme ud at kigge på det. Hvis forsikringen ikke dækker, skal jeg selv betale disse omkostninger.

    Kan jeg i stedet kræve, at min overbo skal betale for skaderne?

    Hilsen

    Andelsbolighaveren

    Svar:

    Hej Andelsbolighaver

    I første omgang skal skaden anmeldes til andelsforeningens bygningsforsikring, også selvom din overbo eventuelt er skyld i skaden.

    Det er dog usikkert, om andelsforeningens bygningsforsikring vil dække vandskaden i din entre. Normalt dækker forsikringen, når vandet efter et skybrud enten oversvømmer forsikringsstedet eller stiger op igennem afløbet.

    Forsikringsmæssigt er der tale om skybrud, når nedbøren er så kraftig, at utilstoppede, normalkonstruerede og velvedligeholdte afløbssystemer ikke kan lede vandet væk. Udtrykt i regnmængder er der som hovedregel forsikringsdækning ved:

    • mere end 40 mm regn på et døgn (24 timer)
    • mere end 15 mm på 30 min.

    www.forsikringsvejret.dk kan du tjekke, hvor meget det har regnet på et bestemt tidspunkt på en bestemt adresse.

    Du er altså nødt til at finde ud af, 1) om der har været skybrud, 2) hvordan vandet helt præcist er kommet ind, og dermed om andelsforeningens forsikring dækker.

    Som hovedregel har du kun mulighed for at kræve erstatning af din overbo eller hans forsikringsselskab, hvis ikke andelsforeningens bygningsforsikringen dækker din skade.

    Det skyldes, at man som privatperson ikke bliver erstatningsansvarlig, når man er skyld i skader på andres ting, hvis skadelidte (dig) selv har en forsikring, der dækker. Dette gælder dog ikke, hvis man har båret sig groft uagtsomt ad.

    Hvis ikke skaden er dækket af bygningsforsikringen, må du bede din overbo om at anmelde skaden til sit forsikringsselskab, hvis han har en indboforsikring. Er din overbo ikke forsikret, kan kun domstolene afgøre, om din overbo er forpligtet til at betale for din vandskade.

    De bedste hilsner

    Forsikringsoplysningen

    Ring til os på 41919191
    Skriv til os på Facebooksiden Forsikringsnørden eller
    http://www.forsikringsoplysningen.dk/

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/brevkasse-giv-dine-laesere-bedre-styr-pa-forsikringen-med-rad-fra-forsikringsoplysningen?releaseId=13373074