Løkke åbner for asylaftale uden EU-enighed

    EU kan godt arbejde effektivt på at dæmme op for strømmen af migranter, selv om EU misser sin egen deadline for en omfattende asylreform.

    Sådan lyder meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søndag i Bruxelles efter et minitopmøde om migrationspresset på EU.

    – Der er en slags forståelse af, at det nok er værd at undersøge forskellige konstellationer af muligheder, siger Lars Løkke Rasmussen efter minitopmødet.

    – At det ikke nødvendigvis er sådan at for at rykke på en af dimensionerne, så skal vi have alle 28 lande med, siger han.

    Det hasteindkaldte minitopmøde, der søndag samlede 16 af de 28 EU-ledere, ligger blot fire dage før et ordinært topmøde, hvor migration igen topper dagsordenen.

    Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har allerede konstateret, at der ikke – som målet ellers var – bliver landet en stor reform af EU’s asylsamarbejde i næste uge.

    Men mindre kan også gøre det på vejen mod flere resultater, mener statsministeren.

    – Jeg er mere interesseret i indhold end i form, siger han.

    Når statsministeren kigger bagud og ser på det, der har virket, ser han på lukningen af migrationsruten over det vestlige Balkan i marts 2016.

    – Det var ikke udtryk for en EU28-konsensusbeslutning, siger Lars Løkke Rasmussen.

    – Det var udtryk for, at der var nogen, der begyndte at gøre noget, og dermed også banede vejen for EU-Tyrkiet-aftalen, siger han.

    /ritzau/