Godhavnsdreng kræver undskyldning: Erstatning ligegyldig

    Poul-Erik Rasmussen, der som barn boede på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland, får nu lov til at indbringe sin erstatningssag om overgreb for Højesteret.

    Det er Procesbevillingsnævnet, der har truffet afgørelse i sagen.

    Men den nu 69-årige mand er slet ikke interesseret i det symbolske beløb på 10.001 kroner.

    – Det handler udelukkende om at få en undskyldning fra staten. Erstatningskravet er rent formelt, så vi overhovedet kan få sagen for Højesteret, siger han.

    Poul-Erik Rasmussen boede på Godhavn fra 1962-1965. Dengang blev han og de øvrige børnehjemsbørn udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

    Det slog den uvildige undersøgelse “Godhavnsrapporten” fast i 2011.

    – Vi oplevede et enormt svigt på børnehjemmet. Ikke blot den fysiske afstraffelse eller medicinen, de eksperimenterede med, men også psykisk.

    – Græd man, så var man svag og fik tæsk. Vi fik ikke lov til at være børn, fortæller Poul-Erik Rasmussen.

    Et flertal i Folketinget har besluttet, at de tidligere børnehjemsbørn ikke skal have en undskyldning fra staten. Noget, der vækker undren hos den tidligere Godhavndreng.

    – De vil ikke give os en undskyldning, og vi vil fortsætte med at kræve den. Det er det, vi har kæmpet for i alle de år, siger Poul-Erik Rasmussen.

    – Hver gang vi (flere af de tidligere Godhavnsdrenge red.) mødes, så er det med flere tårer end smil. Det hele sidder i os endnu.

    I efteråret slog Østre Landsret fast, at Poul-Erik Rasmussen var for sent ude i forhold til at kræve erstatning for overgrebene.

    Men i januar ændrede Folketinget lovgivningen på området, så forældelsesfristen i den type sager er afskaffet med tilbagevirkende kraft.

    Hans advokat Bjørn Elmquist håber, at sagen kan blive afsluttet uden at komme for Højesteret.

    – Jeg har skrevet til Kammeradvokaten og spurgt, om det ikke ville være en god idé at spare ministeriets tid og Højesterets tid og så indgå et forlig i sagen, siger han.

    /ritzau/