Lego vinder kopisag mod kinesiske Bela Friends-klodser

    I årevis har den danske legetøjsproducent Lego kæmpet mod konkurrenter, der producerer legetøj, som til forveksling ligner de ikoniske danske plastikklodser.

    Og for første gang har Lego i Kina nu fået rettens ord for, at en producent er gået over stregen og skal stoppe produktionen af legetøj, fordi det er en kopi.

    Lego har fået medhold af China Shantou Intermediate People’s Court i en sag mod legetøjsmærket Bela. Det oplyser Lego.

    I den konkrete sag har to kinesiske producenter har solgt farvestrålende pakker under navnet Bela Friends.

    Men ifølge retten var det altså for tæt på Lego Friends, der er et pastelfarvet univers målrettet piger. På nettet kan man finde billeder af den kinesiske Bela Friends-serie, der til forveksling ligner de danske klodser.

    Sagen er vigtig for Lego, siger pressechef Roar Rude Trangbæk.

    – Hvis der er noget, Lego er kendt for, er det høj kvalitet, sikkerhed og en fantastisk god legeoplevelse. Der skal man som forbruger aldrig være i tvivl om, hvad det er man køber, når man putter et Lego-produkt i indkøbskurven, siger han.

    – Udadtil fremstår det kinesiske produkt, som om det er Lego. På den måde kan forbrugerne blive ført bag lyset, siger han.

    Roar Rude Trangbæk har ikke overblik over, hvilke lande de kinesiske produkter er blevet solgt i. Formentligt især i Kina, siger han.

    – Men i dag kan man jo købe det meste online, siger pressechefen.

    Lego vil ikke anslå, hvor meget kopiprodukter koster koncernen hvert år. Heller ikke hvor mange ressourcer Lego bruger på at komme kopisterne til livs.

    – Vi bruger de ressourcer, der er behov for, for at komme problemet til livs. For os er det principielle det vigtigste. At vores rettigheder ikke bliver overtrådt, og at forbrugerne ikke risikerer at blive ført bag lyset, siger han.

    Afgørelsen faldt tilbage i september, men først nu kan den afsluttes, fordi producenterne ikke vil anke, oplyser Lego.

    /ritzau/